El sindicat Metges de Catalunya (MC), que ha convocat una vaga de metges de primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i a tota la sanitat concertada, es va aixecar dimecres a la nit de la taula de negociació amb l'empresa pública en considerar que fa «joc brut». El sindicat veu deshonest que l'ICS enviés el mateix dimecres una carta als 40.000 treballadors amb «accions de millora» per als pròxims anys i que no es correspon amb el document que estava negociant amb els metges.

Un portaveu del sindicat mèdic assenyala que ja havien fet cinc reunions de negociació sobre els punts que reivindica el sindicat i avisa l'ICS que «amb aquesta estratègia, no aconseguirà desincentivar o desunir el col·lectiu mèdic». Les mateixes fonts van assegurar ahir que de moment no hi ha convocada cap nova reunió per intentar negociar la desconvocatòria de la vaga de la setmana que ve, a la que estan cridats 624 facultatius de les comarques gironines i van subratllar que «no seguirem parlant de res més» si l'ICS no assumeix per escrit una reducció del nombre de visites diàries per metge perquè puguin atendre un mínim de 12 minuts a cada pacient.

El document de mesures de millora, de 14 pàgines i remès a tota la plantilla de l'empresa pública que gestiona, entre d'altres, l'hospital Josep Trueta de Girona i 139 CAPs i dispensaris locals a la demarcació, està signat pel director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, que el va enviar al marge de les negociacions i sense avisar el sindicat.

Proposa incorporar 201 metges

El document, titulat Accions de Millora en l'Atenció Primària de l'ICS, va ser remès a través del correu electrònic de l'entitat, durant un recés de la reunió que mantenien els metges amb l'ICS, cosa que ha motivat que el sindicat considerés que «l'actuació de l'ICS era poc seriosa i impedia continuar amb les converses en aquest moment».

El sindicat creu que «aquesta actuació deshonesta dinamita els principis ètics de qualsevol negociació» i, per aquest motiu, descarta valorar públicament les mesures fins que l'ICS no les presenti en la seva totalitat a la taula de negociació.

En el document, l'ICS anuncia que a partir de l'1 de gener del 2019 les direccions d'atenció primària tindran un pressupost propi i gestionaran els seus propis recursos. També es compromet a incorporar 201 nous metges d'atenció primària amb els quals considera que es podria garantir un temps mitjà d'atenció a cada pacient de 12 minuts, «variables segons el motiu de la consulta».

També ofereix «contractes llargs i d'interinitat a tots els residents de medicina de família» i allargar de forma voluntària l'edat de jubilació dels metges de capçalera. Igualment, recorda l'acord adoptat en l'última reunió del Govern d'eliminar el requisit de nacionalitat espanyola per poder retenir els metges extracomunitaris que s'estan formant en la sanitat pública catalana.

El document de l'ICS també promet incrementar els recursos per a les substitucions i «millorar de forma substancial la taxa de cobertura per incidències» i «facilitar que els metges puguin doblar» i cobrar més per això.

També es compromet a finalitzar l'estudi «de dimensionament i càrregues de treball de pediatria» i publicar al gener el nombre de pediatres que fa falta incorporar a l'atenció primària.

Pel que fa als salaris -el sindicat mèdic considera que des del 2010 els metges han tingut una pèrdua adquisitiva acumulada de 50.000 euros, un 30% del poder adquisitiu-, el document de l'ICS es compromet a «fer tots els tràmits necessaris per instar que la Llei de pressupostos elimini totes les mesures que limiten l'aplicació de la carrera professional».

En el mateix sentit, es compromet a modificar el complement d'atenció primària als ginecòlegs per igualar-lo als facultatius dels ambulatoris i compensar els àpats als metges que facin guàrdies de més de 12 hores.

Una altra mesura que proposa l'ICS per a la conciliació familiar dels metges és «harmonitzar» els horaris d'obertura dels ambulatoris fins a les 8 del vespre.

L'ICS anuncia en el document que per a l'any 2019 té previst convocar i resoldre 10.092 llocs de treball de personal estatutari fix de vint categories diferents.

Per la seva banda, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) va mostrar ahir la seva «incredulitat» en veure que les infermeres han estat «absolutament oblidades» en el document de l'ICs per millorar l'atenció primària. L'AIFiCC entén que el document planteja un pla de xoc per a la millora de l'atenció primària «clarament esbiaixat on no es posa en valor el treball en equip ni de bon tros l'aportació de la infermera en l'atenció primària de salut».

Després de recordar que les infermeres representen aproximadament el 30% dels professionals dels CAPs i que les càrregues assistencials no les pateixen només els metges, alerten que «buscar solucions únicament a les necessitats d'agenda dels metges pot generar més desequilibris i malestar en el si dels equips» i recoren que, com els metges, han d'atendre massa pacients cada dia.