L'Ajuntament de Vilablareix, juntament amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Girona, han impulsat la instal·lació d'una caldera de biomassa i de plaques solars tèrmiques per tal de donar servei de calefacció i aigua calenta sanitària als vestidors del pavelló municipal. Es tracta d'una de les iniciatives del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) que es va inaugurar ahir. En paraules de l'alcalde, David Mascort, l'objectiu del Pla és «comprometre'ns a reduir un 20% de les emissions de diòxid de carboni (CO2) que emet el municipi fins al 2020». El batlle reconeix satisfet que «ja hem assolit el 85% del nostre objectiu».

El PAES va sorgir fruit del Pacte d'alcaldes per a l'energia que actualment integra 209 municipis gironins. La instal·lació de la caldera de biomassa, que produeix escalfor arran de la crema d'estella, i de les plaques solars, són una de les accions del Pla que han permès avançar en el repte municipal, ja que ara el pavelló ja no fa servir gas natural sinó que opta per mètodes més sostenibles en la línia d'anar disminuint les formes d'energia obtingudes a partir de combustibles fòssils. Per part de la Diputació de Girona, en l'acte d'inauguració que es va celebrar ahir a Vilablareix va assistir el diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella, el qual va destacar que «la reducció de les emissions als edificis municipals és el primer pas que es pot emprendre des de l'Administració local per iniciar la transició energètica».

Propers reptes

Mascort subratlla que havent assolit el 85% de l'objectiu, ara només falta el 15% que s'aconseguirà canviant l'enllumenat públic per LEDS, instal·lant plaques solars a més equipaments municipals i enllestint els tancaments -portes i finestres d'alumini que aïllen més i permeten consumir menys-entre altres. El batlle destaca que «la reducció del 20% d'emissions de CO2, que es traduiria en 3.605 tones del gas, implica una inversió d'un milió i mig d'euros».