A només un dia del 25 de novembre -una data carregada de simbolisme per acollir el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones- Girona va celebrar ahir un acte institucional amb motiu d'aquesta diada. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, a més d'altres representants institucionals i membres de la societat civil gironina.

La lectura del manifest va anar a càrrec de l'Alba Alfageme , psicòloga especialista en violències masclistes i assessora de continguts de la instal·lació de teatre documental Macho Man d'Àlex Rigola, un espectacle englobat dins de Temporada Alta. En aquesta declaració va posar en relleu la importància de «parlar del tema, no només la data indicada, sinó durant tot l'any per tal de poder identificar les violències masclistes, siguin més o menys visibles, més o menys subtils».

Alfageme també va recordar algunes de les xifres més impactants que s'han donat durant el darrer any. «Més de 12.000 dones van denunciar estar patint violència masclista en l'àmbit de la parella, 44 dones van ser assassinades a tot Espanya, i 6 d'aquests casos van ser precisament a Catalunya» va recordar, «això només és la cara més amarga d'un tipus de violència que obliga a desenes de milers de dones a suportar aquestes situacions, tot i tenir una llei estatal contra la violència de gènere».

«Soc masclista»

El segon en agafar el relleu va ser, precisament el creador de Macho Man, Àlex Rigola, que va parlar de la seva nova instal·lació, que gira al voltant de la violència masclista i que s'ha estat gestant els darrers 10 mesos per acabar desembarcant a Girona en el marc de Temporada Alta. El projecte compta amb 12 sales estructurades de manera laberíntica que intenten esdevenir un viatge a través de la història d'una víctima en primera persona (la qual es manté en tot moment en l'anonimat).

«Després del viatge surts desolat, amb la sensació que s'ha de fer alguna cosa» va lamentar, «tinc una filla i vull que visqui en un món millor». Rigola va assegurar que «les dones no viuen en les mateixes condicions que els homes i que, de fet, la societat és de per si masclista». «Jo també ho soc» va confessar, «intento canviar i crec que tots ho estem fent».

La darrera en parlar va ser l'alcaldessa de Girona, que va destacar la importància «de mantenir-se junts» i «lluitar més fort que mai per erradicar aquesta xacra de la societat» buscant també l'empatia i la col·laboració dels homes. «Estem cansades d'assumir que pel fet de ser dones, podem ser víctimes» va lamentar. Madrenas va aprofitar per titllar de «lamentables» alguns dels darrers episodis de la Justícia, en què les dones han d'afrontar una «doble condemna». L'acte es va celebrar a la sala de plens i va acabar amb un minut de silenci en record a les víctimes que han patit violència masclista.

Actes prediada

La ciutat de Girona no va ser l'única que va celebrar actes abans del diumenge 25, també ho van fer localitats com, per exemple, Lloret de Mar o bé Palafrugell. En el primer dels casos es va presentar ahir el protocol contra les agressions sexistes i sexuals a l'espai públic i contextos d'oci; i en el segon, es va portar a terme una encesa d'espelmes que acompanyaven una il·lustració d'una dona per tal de reivindicar la igualtat i mostrar el rebuig a la violència. De fet, durant tota la jornada d'avui i demà hi haurà un gran ventall d'actes i activitats en diferents poblacions gironines, totes en motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

Altres institucions, com el col·lectiu de Dones de l'Església per la Paritat van aprofitar per emetre també un manifest expressant la seva posició al respecte. «Ens dol haver de continuar denunciant una vegada més la violència exercida contra les dones, una violència que afecta tots els àmbits» van apuntar, afegint també que «fa la impressió que les lleis aprovades a nivell europeu i assumides a casa nostra no serveixen per a res».