Després d'una jornada de pluges intenses per la llevantada, la trobada del front fred d'Itàlia amb un altre que provenia de les illes Açores va portar el fenomen de la ciclogènesi que ha afectat el litoral mediterrani, que tal com apunten els experts, pot deixar fins a 100 litres per metre quadrat, encara que en punts localitzats es van assolir els 150. «Es tracta d'un fenomen poc habitual», explica el climatòleg Samuel Biener. Aquest fet ocorre quan dues masses d'aire fred en altura conflueixen en un punt i generen una important inestabilitat que comporta pluges fortes i descens de les temperatures.

En aquest cas, el xoc que provoca les tempestes es produeix entre una massa freda que entra pel sud-oest de la Península i una altra que arriba des del Mediterrani acompanyada de vent de Llevant.

La confluència es produeix per la presència d'un anticicló al nord d'Europa: «Una massa d'aire calent que es troba a Escandinàvia no permet l'avanç natural de les borrasques atlàntiques i les bloqueja al sud d'Europa», explica Biener.

A partir de demà, la ciclogènesi desapareixerà, però es mantindrà la inestabilitat amb un certa calma durant uns dies, però que podria no ser definitiva.