Camps inundats, camins negats i carreteres enfangades. Els vestigis del temporal al Baix Empordà eren encara ben visibles ahir al matí, igual que el record dels veïns i veïnes, que, tot i no veure un aiguat semblant en els darrers anys, asseguraven que «n'havien viscut de molt més intensos anteriorment».

Les restes de la llevantada es podien percebre arreu: des de la gran quantitat de fulles acumulades a les voreres de localitats com la Bisbal d'Empordà o Torroella de Montgrí, a les carreteres de punts com Serra de Daró o Gualta, que durant gran part de la jornada van continuar restringides al trànsit. Els més curiosos deambulaven observant encara les crescudes dels rius i altres lamentaven les inundacions de camps i conreus que no podran ser treballats, com a mínim, en dos mesos. «Però llargs, eh! Si no fa tramuntana i sol, això costarà molt d'eixugar», relatava en Josep Comas. Veí de Corçà, de 87 anys, explicava que aquest no havia estat l'episodi més intens que havia vist mai, recordant que «un any va ploure tant que a la plaça del firal hi havia pràcticament tres metres d'aigua». L'home atribuïa el caos creat a la comarca a la brutícia dels rius i rieres, «s'embussen i després passa el que passa».

Classes amb normalitat

Tampoc la directora de l'escola del municipi, la Carina Aragonès, creia que la llevantada no havia estat ni de bon tros excepcional. «Jo soc de la Bisbal de l'Empordà i algun altre any havia vist créixer el Daró fins als nivells en què estava el diumenge», va apuntar, agraint de tota manera que tot plegat passés en cap de setmana i no en jornada lectiva. «Sort n'hem tingut, que ha passat tot en diumenge! Fa uns anys quan treballava a Bellcaire d'Empordà va ploure tant que van tallar totes les carreteres i no vaig poder anar a treballar», recordava. A diferència d'altres centres educatius, com per exemple a Figueres, les classes es van desenvolupar amb total tranquil·litat.

Sense marxar gaire lluny de l'escola, a només dos carrers, la Rosa Bonany sortia de casa d'uns familiars amb un paraigua a la mà. Al matí havia anat a l'hort a veure com havia quedat i s'havia trobat una petita inundació. «Faltava menys d'un metre perquè el pou que tenim allà quedés ple a vessar» explicava, afegint també que la vegada que recorda més va ser fa més de cinquanta anys. «Va ploure tant que va caure l'envelat de la plaça i es va emportar tots els instruments de La Principal de la Bisbal -que estaven tocant allà amb motiu de la Festa Major- botes de vi flotant per les vies i les cases inundades amb metre i mig d'aigua».

Efectes colaterals

Pel que fa a les incidències, algunes de les carreteres de la comarca van continuar tallades durant bona part del dia, aquelles que connectaven localitats com Bellcaire d'Empordà amb Albons (GIV-8321); Llabià amb Gualta (GIV-6321), o aquesta darrera amb Serra de Daró (GI-643). Les acumulacions d'aigua es van mantenir en alguns punts i els cabals del Ter i el Daró baixaven encara amb força, tot i que ni de bon tros com el dia anterior.

En altres encreuaments no quedava cap indici que fes pensar que el dia abans havia estat precintat, com l'entrada de la Bisbal de l'Empordà. Així ho explicava la Rosa Solers, encarregada de la gasolinera GALP, que el dia abans havia viscut la inundació en primera persona. «A quarts d'una va venir la policia i ens va recomanar que tanquéssim perquè estava pujant l'aigua del riu, de fet aquí a la gasolinera ja ens arribava fins a mitja cama» apuntava, «la situació va durar fins ben bé les cinc de la tarda, quan es va poder aixecar el tall i es va restablir la circulació».

Terbolesa en l'aigua potable

Finalment, un altre dels efectes de les fortes pluges dels darrers dies es va viure en primera persona al municipi de Bellcaire d'Empordà, on es va produir un augment de terbolesa de l'aigua dels pous de captació i -consegüentment- a l'aigua de la xarxa. A quarts de set del vespre l'Ajuntament de la localitat avisava a través de les xarxes socials que no es podia garantir l'aptitud de l'aigua de l'abastament, recomanant, d'aquesta manera, no utilitzar l'aigua per a ús de boca (beure i cuinar), però sí per dutxar-se, rentar la roba i estris de cuina. El consistori va compartir l'avís de Sorea, on també s'informava els usuaris que s'estava treballant per resoldre el problema i que serien avisats dels canvis.