El Fòrum Gastronòmic ha aterrat per setè any consecutiu a Girona amb un espai expositiu de 4.000 m2 al Palau Firal i més de 200 empreses que mostren els seus productes als visitants al llarg de tres dies. La cuina d'avantguarda i els nous mètodes culinaris copen enguany molt de protagonisme en una edició que posa l'accent a la ciència i la salut aplicats a la gatronomia. Així mateix, la sostenibilitat i els productes de proximitat i aprofitament són un altre eix central de la fira, tal com ja ha succeït durant les edicions passades. Una de les novetats d'enguany ha vingut en forma de concurs, celebrat ahir, i que va premiar «El millor xuixo del món». El guanyador va ser el banyolí Ricard Jambert.

La inauguració del Fòrum va tenir lloc ahir a les 11 del matí a càrrec del president Quim Torra, la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que després van visitar les instal·lacions i els expositors.

Els dos pavellons del Palau Firal es mantindran oberts fins demà amb propostes culinàries, d'alimentació, productes Horeca (restauració i hosteleria), maquinària, tecnologia digital i, en definitiva, serveis en relació a l'immens món que acompanya l'art gastronòmic. Alguns van apostar ahir per fer demostracions en directe i oferir tastets dels seus productes als visitants, que des de primera hora van començar a omplir els dos pavellons.

Una de les potes centrals del fòrum són els tallers gastronòmics, que van arrencar ahir amb noms com Agustí Ensesa (tast de grans vins de Catalunya) i Miquel Guarro («La pastisseria a les postres de restaurant»), entre d'altres. Xefs, pastissers i someliers de reconeixement van oferir els seus coneixements alhora que van mostrar els processos d'elaboració de receptes pròpies. Cuina d'avantguarda, pastisseria gelada, cocktails i tastets de vins van ser algunes de les propostes que es van poder visitar. L'Auditori va omplir-se a vessar amb la ponència de Joan Roca (El Celler de Can Roca) sobre creativitat, sabor i tradició.

Seguint amb la línia de models de cuina sostenibles, el certamen compta amb l'espai Àgora, encaminat a propagar models de cuina sostenible vinculats a productors locals i a oficis alimentaris. Per aquest espai va passar-hi ahir Boris Weitzman & Isaac Moya, del projecte Sèpia, que van fer un repàs del món de la pesca ancestral a les badies de Roses i Pals.

D'altra banda, la jornada va comptar amb la celebració del concurs «Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic», que va premiar Arnau Muñío, del restaurant Direkte Boqueria (Barcelona), pel seu plat «Kakigori de foie i vi ranci». Així mateix, es van donar els guardons InnoFòrum que reconeixen empreses innovadores en el sector de la gastronomia. Per últim, l'Asian Culinary Award, coorganitzat per UDON Noodle Bar i el Fòrum, va premiar Carlos Fernández (Hotel Condes de Barcelona) per la seva proposta de cuina asiàtica, d'entre un total de tres finalistes que van elaborar els seus plats davant d'un jurat expert.

Aposta per les novetats

La cuina d'avantguarda va copar molt de protagonisme en les demostracions gastronòmiques de la primera jornada del certamen, i va de fet va ser el taller més matiner d'aquesta edició. Eduard Xatruch, juntament amb Oriol Castro i Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar de Barcelona, van demostrar el seu talent culinari amb una recepta que va reivindicar l'alga com un ingredient de molt valor nutricional. Segons Xatruch, «l'alga és un aliment molt vinculat a la salut, i nosaltres volem estar sempre atents a les innovacions que podem aportar a la la nostra cuina».