Les comarques de Girona són de per si una zona d'Espanya amb molta mobilitat i també de delinqüents. Això repercuteix en algun tipus de delictes i enguany els robatoris amb força en domicilis en són una mostra. Han crescut un 30,7% en els primers nou mesos de l'any a Girona respecte a l'any passat i se situen en els 2.737 fets coneguts per la policia. Es tracta d'una xifra destacada, si es té en compte que entre el gener i el setembre de l'any passat en van ser 2.091.

Aquesta dada forma part del balanç de criminalitat del Ministeri de l'Interior dels primers nou mesos del 2018. Si s'analitza el creixement d'aquest tipus de robatori, un dels més sentits per qui els pateix, ja que toquen una de les parts més íntimes de la persona, casa seva i la propietat privada.

Es pot veure que el lloc d'Espanya on els robatoris amb força en domicilis s'han elevat més és la província de Burgos, aquí ho han fet en un 67,3%, passant de 303 fets del 2017 als 507 d'enguany. El segon punt d'Espanya és la província gallega de Lugo, on la pujada d'aquest delicte és del 46,7% i on s'han assolit els 267 casos. El tercer lloc del rànquing d'increment dels fets delictius d'aquest tipus és per Terol. En aquesta província aragonesa, s'ha passat de 89 a 130 fets coneguts. I finalment, abans de la de Girona hi ha l'àrea de Biscaia. Aquí s'ha patit un increment del 32,5% dels fets i s'han assolit els 1.999 casos coneguts.

Pugen a tot Espanya

L'increment dels robatoris amb força en domicilis és una tendència també a escala de tot Espanya. De gener a setembre s'han detectat 79.893 fets delictius d'aquesta tipologia i han pujat un 3,3%, en comparació amb els 77.334 de l'any anterior.

Si s'observa la piràmide a la inversa, es pot detectar que el punt d'Espanya on els robatoris en habitatges han caigut més és la província de Sòria. Han patit una davallada del 26% i els fets han estat 57 per contra dels 77 de l'any passat. La segueix, la província d'Almeria, amb un decreixement del 20,4%. Aquí se n'han arribat a detectar 1.384 de gener a setembre i l'any passat n'havien estat 1.739.

El vuitè, en nombre

Analitzant les dades del Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior es pot veure que la província de Girona se situa en el vuitè lloc d'Espanya pel que fa al nombre de robatoris amb força en habitatges detectats entre el gener i el setembre. Els 2.737 fets delictius coneguts la situen en aquest lloc. Al capdavant, però, del llistat hi ha una altra província catalana, la de Barcelona. En aquest punt també s'han elevat els robatoris d'aquest tipus enguany, en nou mesos han pujat el 14,1%. I s'han assolit els 13.042 que la situen en primer terme. El segon punt d'Espanya també és una de les altres províncies espanyoles amb més concentració de població, la de Madrid. Aquí s'hi han detectat fins a 9.514 casos, un 2,7% més que els primers nou mesos de l'any 2017, quan en van ser 9.268.

Intens treball policial

Aquest tipus de robatoris també són dels que més preocupen a la policia del ventall de delictes contra el patrimoni. Per l'efecte que tenen cap a les persones, ja que alguns a vegades acaben en un robatori violent si el lladre es troba el propietari a dins, i preocupa molt també perquè la víctima se sent violentada quan li entren a casa i li ho remenen tot i se li emporten molts béns preuats, sovint, pel seu valor sentimental.

Només durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial del Girona van dedicar 264.000 hores a la prevenció d'aquests fets, xifra que equivaldria a tenir 156 agents al carrer. A les comarques gironines, l'any passat els robatoris amb força de domicilis van caure un 2,99%. Van arribar als 3.507, quan el 2016 la xifra havia estat de 3.615.

Una de les bandes desmantellades enguany pels Mossos d'Esquadra de la demarcació va cometre almenys 102 robatoris sense deixar rastre. Després des mesos d'investigació, els Mossos van poder acreditar que els seus integrants anaven a robar en grups de tres i un d'ells els esperava en un cotxe a uns 3 quilòmetres on els altres dos anaven a trobar-lo a peu.

Els Mossos van arrestar set persones i van desarticular el grup aquest mes de juny. Altres cops de la policia han permès anar desarticulant grups criminals que tenen per objectiu robar en domicilis. Darrerament n'hi ha hagut en diversos punts de la província i la policia no abaixa la guàrdia per fer-hi front.