Les comarques gironines van ser ahir l'escenari de diversos actes convocats per denunciar la violència envers les dones, coincidint amb el 25 de novembre, dia internacional d'aquesta causa. A Girona capital, unes 400 persones es van mobilitzar responent a la crida del col·lectiu feminista Les Hèkates, per denunciar la violència masclista institucional. L'acte, que tenia el seu punt de partida a la plaça del Vi, va iniciar-se amb l'arribada de membres, totes noies, de la colla castellera Xoriguers de la Universitat de Girona. Sobre el so de les gralles van aixecar un pilar i van animar les dones assistents a l'acte a sumar-se a la pinya.

Amb el pilar descarregat, es va llegir un manifest en el qual qüestionaven les funcions del protocol de prevenció i actuació davant situacions de violència o d'assetjament per raó de sexe, gènere o sexualitat, presentat fa un any per la UdG. Des del col·lectiu no demanen mesures de reacció contra les agressions masclistes, el que volen són «formes preventives que protegeixin les dones».

Una vegada acabats els parlaments, les assistents van començar a abandonar la plaça del Vi amb crits com «La nit és nostra, cap agressió sense resposta» o «No és un cas aïllat, són feminicidis». Al pas de la manifestació per davant de l'edifici de la Generalitat, membres del col·lectiu feminista van fer una escenificació en què van llegir un seguit de frases per denunciar els micromasclismes, és a dir, el masclisme normalitzat socialment. La manifestació va finalitzar amb els parlaments d'una activista feminista davant dels jutjats.

A Salt, va ser el Partit dels Socialistes de Catalunya el que va organitzar un acte de recordatori a les víctimes de violència de gènere, celebrat al migdia a la plaça del Veïnat. El candidat del PSC a l'alcaldia, Joan Martín, va recordar que fa més de sis anys que celebren l'homenatge i va advertir que desitjaria que «fos l'últim any», en referència a la desaparició de la violència masclista. Davant d'una quarantena de persones, els socialistes van llegir el manifest unitari en el qual a més de reivindicar les polítiques progressistes des de les institucions, també denuncien la vulnerabilitat dels més petits, ja que aquest any han estat nombroses les víctimes menors d'edat.

L'acte, carregat de simbolisme, també va consistir a posar una mantellina amb els noms de les víctimes a la nena de la plaça del Veïnat. A més de guardar un minut de silenci, es van llançar uns 50 globus de color lila.

A Blanes l'acte va servir per recordar la dona assassinada l'abril passat a mans de la seva exparella. Diverses persones van participar en la concentració, que va incloure la lectura de sengles manifestos reivindicatius per reflexionar al voltant d'aquesta xacra social que sembla no tenir aturador. L'acte el van encapçalar l'alcalde de Blanes i regidor d'Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, acompanyat de representants de la Plataforma de Dones de Blanes, així com de regidors i regidores del consistori.

La concentració es va iniciar amb la lectura del manifest unitari institucional. El va redactar la periodista Ariadna Oltra, se centra en la visibilització, sensibilització i lluita contra les violència sexuals, i té per lema «Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals #LliuresISensePor». Per tancar l'acte es va fer la lectura del manifest que van elaborar les membres de la Plataforma de Dones de Blanes, i que van fer públic diverses dones per torns. En l'escrit es va recordar la dona que va morir assassinada a mans de la seva exparella l'abril passat a Blanes, Patrícia, el nom de la qual centrava un gran crespó negre que va encapçalar l'acte.

A més, l'Ajuntament de la Jonquera va organitzar aquest passat divendres un taller gratuït amb la creadora Carla Flila, que va ensenyar a tots els participants i les participants a utilitzar TikTok, una xarxa social que serveix per crear i compartir vídeos musicals en format curt. El taller s'emmarca en el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Estava destinat a majors de 12 anys i es va fer als Porxos de Can Laport de 4 de la tarda a 8 del vespre.

Entre altres coses, la muser Carla Flila va explicar la seva experiència a les xarxes, va donar una lliçó pràctica de com utilitzar aquesta aplicació i va desvelar alguns trucs per obtenir més visibilitat. I tot plegat amb un transfons enfocat, han explicat fonts municipals, a fer adonar els i les assistents de les conductes sexistes que sovintegen a les xarxes socials i que, segons va dir, cal evitar per no reproduir en l'entorn digital la desigualtat de gènere que existeix en altres espais.