La primera jornada de la vaga de metges ha generat petites afectacions al llarg del matí a diversos punts de comarques gironines. Alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) com el de Can Gibert del Pla de Girona, el seguiment ha estat molt elevat i ha deixat les consultes pràcticament buides. La majoria de pacients afectats s'han acostat al centre per canviar l'hora i ha deixat les sales d'espera desertes. Per altra banda, des de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han quantificat en un 27,62% el seguiment de la vaga a l'Hospital Santa Caterina i en un 20,69% en els CAP gestionats per l'IAS. Tot i així, el sindicat de Metges de Catalunya creuen que el nombre de treballadors de l'IAS que han fet vaga és superior a les dades que ha facilitat la direcció. Pel que fa als centres gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS), el seguiment durant el matí ha estat del 50.75%.

Matí de desconcert en diversos centres mèdics de comarques de Girona a causa de la vaga de metges. En alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) hi ha hagut un alt seguiment, fet que han deixat les consultes buides i tan sols una assistència de serveis mínims. Un d'aquests casos és el CAP de Can Gibert del Pla de la ciutat de Girona.

La majoria de consultes estaven tancades i les sales d'espera, pràcticament desertes. I és que la majoria dels pacients han optat per demanar un canvi de visita. Alguns treballadors del centre han assegurat que com que la convocatòria de vaga ja s'havia fet pública feia dies als mitjans de comunicació, molta gent ha trucat a primera hora per demanar un canvi de dia. D'altres, en arribar i veure la situació també han demanat un canvi en la visita. Tot i així, els serveis mínims han funcionat al llarg del matí sense cap problema.

Segons ha avançat el Departament de Salut, al matí el seguiment de la vaga del personal mèdic als centres gironins de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha estat d'un 50,75%.

Afectacions desiguals als centres de l'IAS

Per altra banda, els metges del Sistema Sanitari Integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) també han convocat una vaga aquest dilluns. Aquests treballadors són part de la plantilla dels hospitals i CAP concertats a Catalunya. La portaveu del comitè d'empresa del sindicat de Metges de Catalunya a l'Hospital de Santa Caterina de Salt (Gironès), Margarita Farrés, ha assegurat que s'han plantat després de "deu anys" suportant "retallades a nivell econòmic i també de condicions laborals".

Per això han fet coincidir la vaga amb la dels metges de família de l'ICS. En aquest cas, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) és una de les empreses concertades, tot i ser de titularitat pública. L'IAS gestiona alguns CAP de comarques gironines i també l'Hospital de Santa Caterina.

En aquest cas, la incidència de la vaga no ha estat molt elevada segons el director mèdic del centre, Josep Costa. Costa ha assegurat que aquest matí hi havia "un 27,62% de participació", tot i que ha puntualitzat que ha estat "bastant desigual com es distribueix en els serveis". Per Costa, on hi havia més incidència era en les "consultes de ginecologia i pediatria". Per altra banda, l'IAS també ha detallat que el seguiment en Centres d'Atenció Primària era d'un 20,69%.

De tota manera, els sindicats han afirmat que aquestes dades no coincidien amb els sondejos que havien fet ells als treballadors. De fet, Farrés ha afirmat que en l'atenció primària hi havia "un seguiment del 100%", tot i que calia tenir en compte que molts metges havien de treballar igualment per complir amb els serveis mínims.

Pel que fa al seguiment al Santa Caterina, Farrés també ha matisat que aquest matí encara no tenien una xifra global. De tota manera, per serveis, els sindicats apunten que hi havia un 70% dels treballadors de ginecologia de vaga, un 50% a digestiu i un 30% dels anestesistes. A traumatologia el seguiment era més baix amb tan sols dos treballadors d'onze i els cirurgians tan sols un dels sis que hi ha.

Pel que fa al servei d'urgències, segons Farrés "el 100% dels metges" secundaven la vaga, però havien de treballar tots perquè es considera com un servei mínim. De fet, Josep Costa ja ha detallat que tan urgències, com oncologia i el servei d'atenció als malalts de planta eren serveis mínims i els metges no podien fer vaga.

Queixes de pacients per la desinformació

La vaga ha deixat algunes afectacions al llarg del matí. Tot i que la majoria dels usuaris s'ha mostrat comprensius amb la convocatòria de vaga, alguns s'han mostrat molestos per la falta d'informació que han rebut. És el cas de la Josefa Garcia que aquest matí tenien hora per anar al ginecòleg a l'Hospital de Santa Caterina.

L'Antonio, el seu germà, ha intentat trucar des de primera hora del matí per saber si el metge que havia d'atendre a la seva germana però "m'han tingut molta estona en espera i de cop m'han penjat". Després d'estar "15 minuts intentant parlar amb ells" no han pogut contactar amb ningú i ha optat per provar d'anar fins a l'hospital.

L'Antonio viu a Viladecans i ha hagut de recollir a la seva germana a Maçanet de la Selva. Quan han arribat, s'han trobat "amb la porta tancada" i sense cap explicació. "No és lògic", es queixava l'Antonio. La Josefa s'ha queixat perquè l'han fet anar "d'un lloc a l'altre" a dins de l'hospital i al final, l'única resposta que li han donat és que "ja ens faran arribar una carta amb la nova data".