La primera de les cinc jornades de vaga va tenir un seguiment ampli que es va deixar notar arreu del país. Barcelona va concentrar les protestes més multitudinàries. Els facultatius van manifestar-se pels carrers de la ciutat i van ocupar la seu de l'ICS i de la patronal.

Els metges reclamen millores immediates tant pel que fa a la pressió assistencial, és a dir, a la càrrega de feina que suporten, com pel que té a veure amb recuperar el poder adquisitiu que han perdut durant els anys de les retallades. Sobre les xifres concretes de seguiment, hi va haver divergències en funció de la font. El Departament de Treball la va xifrar en el 44,76% al matí i el 48,42% a la tarda als centres de l'ICS, mentre que MC el va situar en el 77% en ambdós torns. A l'atenció primària de la sanitat concertada, Treball parla d'un 16,19% i d'un 35,14% respectivament. Metges de Catalunya apuja la xifra al 75% durant tot el dia. Més enllà de les xifres, un dels punts on l'aturada es va deixar sentir amb més força va ser Barcelona. Centenars de metges van tallar ahir la Gran Via i van ocupar el vestíbul de la seu de l'Institut Català de la Salut.

«Volem més temps per als nostres pacients», «Vaga, vaga, vaga, la Primària ja no «traga»», «Menys discursos i més recursos» o «Argimon enganya a tot el món», en referència al director gerent de l'ICS, són algunes de les consignes que es van cridar en aquesta concentració. Després, els metges es van desplaçar a les portes de la seu de La Unió (Associació d'Entitats Sanitàries i Socials) per llegir un manifest on van reivindicar millores assistencials, laborals i retributives per a la sanitat concertada.

Xavier Lleonart, president del sector d'hospitals de Metges de Catalunya, va considerar que «la situació és insostenible» en aquest àmbit concret, perquè «la qualitat assistencial i la seguretat del pacient» estan «en perill». Cal recordar que recentment sindicats i patronal van signar el segon conveni col·lectiu de la sanitat concertada, però que el text no va comptar amb el suport de Metges de Catalunya, sindicat majoritari entre el col·lectiu de metges de la concertada, perquè no recull bona part de les seves reivindicacions. El nombre de visites que un metge de l'atenció primària ha d'atendre cada dia és un dels punts d'enfrontament principals entre Metges de Catalunya i l'ICS.

Les propostes de l'ICS

El director gerent d'aquesta entitat pública, Josep Maria Argimon, va descartar limitar el nombre argumentat que pot «dificultar l'accessibilitat» al CAP. L'ICS aposta per reduir la població assignada a cada metge, de 1.500 a 1.300 pacients, i remunerar la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la. En aquest sentit, ofereixen augmentar la plantilla en 400 metges (uns 20, gironins).

La direcció de l'ICS i els representants laborals dels metges es van tornar a reunir per intentar trobar un desllorigador a la situació que, al tancar aquesta edició, continuava amb la previsió de mantenir quatre jornades més d'aturades arreu de Catalunya.I entre els usuaris, resignació i comprensió amb els retards o anul·lacions de les visites. La majoria entenen i comparteixen les reivindicacions del col·lectiu i desitgen que aconsegueixin el que demanen.