"La temporada d'esquí 2003-2004 va arribar a xifres rècord i la de l'any passat se situa just per sota", ha apuntat el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, en el marc de la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí a la seu de la Generalitat a Girona per presentar la temporada d'hivern de les estacions d'esquí i muntanya d'FGC, la majoria de les quals es troben a la província de Girona. Pel que fa a la present temporada, Font ha remarcat que les previsions són bones si fa fred i neva amb força cap a principis d'any, ja que la meteorologia juga un paper clau. Alguns dels temes que es van posar sobre la taula són la voluntat de vincular la marca de les pistes amb el corresponent territori per generar activitat econòmica in situ, l'objectiu de digitalitzar totes les estacions de cara a la temporada 2019-2020 i la preparació d'un dossier per presentar la zona de Barcelona-Pirineus com a possible destinació pels Jocs Olímpics d'Hivern, després de rebre l'aval del Comitè Olímpic Internacional fa uns mesos.

La sessió de presentació de la temporada d'hivern d'enguany ha comptat amb un discurs introductori de la mà del delegat del Govern a Catalunya, Pere Vila, i de les ponències del president d'FGC, Ricard Font, el director de l'estació de la Vall de Núria, Toni Casals, i el director de Vallter 2000, Enric Serra. Pere Vila ha destacat que és que "s'espera una temporada amb una alta ocupació", agraint l'esforç de tots aquells que han fet possible que "les comarques gironines estiguin en el mapa de les pistes d'esquí". Ricard Font ha estat el següent ponent, encarregat d'esmentar els principals reptes que FGC es planteja d'ara endavant. Un dels puntals és la voluntat de "reforçar la marca amb un criteri territorial, per tal de generar activitat econòmica a la regió", ha afirmat. Com a novetat i en referència al territori, està previst que es formalitzi un conveni marc de col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i FGC que permetrà acords entre cada estació de muntanya d'FGC i el parc natural o nacional del seu àmbit i així, unir i potenciar els valors de cadascun.

Font ha destacat que vol reforçar el concepte d'experiències 360 graus els 365 dies l'any, fent referència a la intenció de potenciar les altres activitats d'oci i turisme que ofereix el territori no només durant l'hivern, sinó durant tot l'any. A tall d'exemple, Font ha explicat que s'està enllestint la part final del telecadira de la Molina que permetrà una oferta àmplia per aquells que practiquen l'esquí de muntanya, però també pot ser molt eficient a l'estiu pels amants de la bicicleta que vulguin ascendir fins als 2.500 metres d'altitud. Una de les novetats principals és Tot Nòrdic, una iniciativa única que promociona l'esquí de fons en tot el territori català, aglutinant set estacions d'esquí del país.

El director de la Vall de Núria, Toni Casals, ha emfatitzat que la Vall de Núria s'ha convertit en "un lloc ideal per les a les famílies i per viure les primeres experiències sobre la neu" amb dos atractius fonamentals. Per una banda, el cremallera converteix Núria en un paisatge únic i sostenible i, a més, la connexió amb el tren R3 de Renfe permet comprar bitllets combinats. Per altra banda, Casals ha fet esment de les múltiples activitats paral·leles que es poden realitzar, posant l'accent en les jornades GastroPirineus que volen "promoure els productes pirinencs i la cuina de muntanya".

Respecte a l'estació de Vallter 2000, el seu director, Enric Serra, ha expressat que el principal repte és oferir oportunitats de forma fàcil als visitants a partir de la digitalització dels serveis tenint en compte la sostenibilitat. En aquest sentit, Serra ha apuntat que "aquells que adquireixin el forfet online. El director ha explicat que tenen un acord amb l'empresa d'autobusos Teisa per tal de traçar un recorregut partint de la Costa Brava, amb la possibilitat d'adquirir el tiquet del trajecte juntament amb el forfet. Un altre dels objectius és potenciar i obrir les portes també entre setmana, a l'observar forces visitants procedents, per exemple, de la zona de l'Empordà que accedeixen a les pistes abans del cap de setmana.

El ball de xifres de la temporada passada arrodoneix a un milió els dies d'esquí a les estacions gironines: la Vall de Núria va tenir 42.157 dies d'esquí, Vallter 2000 132.000 dies, La Molina 380.000 i la Masella, que seria una estació privada però amb una col·laboració pública, va sumar-ne 502.972. Des de FGC, situen La Molina com l'estació d'esquí de referència, essent la que està més digitalitzada a hores d'ara.

Preparació per a uns possibles Jocs Olímpics d'Hivern

Ricard Font ha explicat que el Comitè Olímpic Internacional ha avalat la regió de Barcelona-Pirineus com a possible candidata pels Jocs Olímpics d'Hivern, ja que es reuneixen totes les característiques necessàries perquè es tingui en compte. En aquest sentit, s'ha encarregat a FGC l'elaboració d'un dossier a presentar el proper mes de gener amb una planificació provisional de l'estructura dels Jocs sobre el territori català. En aquests moments s'estan preparant les candidatures, tenint com a possibles rivals Milà i Estocolm.

Malgrat que l'objectiu és posar el focus en els Jocs del 2030, Font ha remarcat que "hem d'estar preparats per si el Comitè escull la base catalana pel 2026. Per ara només tenim l'aval del Comitè". Aquesta oportunitat que es presenta permetria "posar els Pirineus al centre del món, i la província de Girona tindria un paper molt important", ha puntualitzat el capdavanter d'FGC, ja que les principals estacions d'esquí públiques -La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000- pertanyen a la demarcació.