El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va anunciar la setmana passada que aquest curs el Departament destinarà 78 milions d'euros als ajuts de menjador escolar, 6 milions més que el curs passat. Aquesta quantitat representa 12.209 beques menjador més que l'últim any escolar, tal com va indicar el màxim responsable de la Conselleria.

Durant la compareixença en la Comissió d'Ensenyament al Parlament, on Bargalló va fer balanç de l'inici del curs 2018-19, també va destacar la necessitat de disposar d'un pressupost «perquè aquest curs esdevingui absolutament normal». Només d'aquesta manera va dir que es podran «abordar les noves construccions proposades per al territori, ampliar la plantilla de personal, desplegar el decret d'escola inclusiva amb un nombre adequat de professionals i tornar a fer efectiu el finançament de l'educació de 0 a 3 anys», va concloure el conseller Bargalló.

Finançar l'etapa de 0 a 3 anys

El conseller també va afirmar que, quan es disposi de pressupost, «es vol fer efectiu el finançament de les places públiques de 0 a 3 anys; i que s'està elaborant un nou Decret de menjador escolar que permeti transformar aquest servei en un espai educatiu». En el mateix sentit, Josep Bargalló va recordar que el Departament ha obert un espai de participació al web per recollir propostes i suggeriments sobre com hauria de ser l'espai de menjador. En aquest mateix espai també es pregunta pel model lingüístic del sistema educatiu i les característiques dels edificis educatius del futur.

Pel que fa a l'evolució del número d'alumnes, el conseller va explicar al Parlament que aquest curs ha començat amb 1.574.193 alumnes, el que representa 8.176 més que el curs passat. Els matriculats de secundària s'han incrementat en 10.024 alumnes i els d'infantil i primària han disminuït en 4.195. Per altra banda, els alumnes de formació personal són 3.985 més.

Als centres públics hi ha 690 docents més, en total 71.865 mestres i professors. L'increment de places ha de servir per donar resposta a l'increment de l'alumnat i oferir una millor atenció educativa en totes les etapes, tal com va assenyalar el conseller. Bargalló va destacar que el 81% del professorat continuarà treballant al mateix centre que el curs passat. Es convocaran 5.005 places, en concret 3.604 del cos de mestres i 1.401 del cos de professors d'ensenyament secundari i de professors tècnics d'FP.

Els centres educatius

Pel que fa als nous centres de primària, Josep Bargalló va repassar que aquest curs s'ha obert l'Escola Auditori al districte de Sant Martí de Barcelona, sis instituts de secundària a l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Mollerussa, Sabadell i Terrassa.

També va informar que s'han creat tres instituts escola, per transformació d'escoles on s'implanta la secundària obligatòria, a l'Hospitalet de Llobregat i Mataró (2), a més d'un institut tecnològic de formació professional a Barcelona. Bargalló també va manifestar que han tancat dues escoles, una de pública i una de concertada, a Cérvoles i al districte de Sants de Barcelona, respectivament.

Respecte als mòduls prefabricats instal·lats o previstos per a aquest curs, el conseller d'Ensenyament va concretar que a primària s'ha passat dels 624 que hi havia el curs passat als 608 actuals, mentre que a secundària han augmentat de 393 a 410. Pel que fa als centres totalment en mòduls prefabricats, han passat de 95 el curs passat a 93 enguany. Només a les comarques de Girona hi ha més de 300 barracons en escoles i instituts, alguns dels quals es troben totalment en mòduls.