El conseller de Territori, Damià Calvet, ha reconegut avui que la Generalitat no podrà aturar tots els projectes urbanístics denunciats a la Costa Brava, entre altres coses perquè no té competències sobre els quals estan en sòl urbà urbanitzat, que requereixen llicències municipals.

Calvet ha comparegut avui al Parlament per explicar que el departament de Territori aprovarà el 2019 un pla per revisar el sòl pendent d'urbanitzar a la Costa de Girona.

El conseller ha dit que quan s'aprovi l'avanç d'aquest pla director urbanístic de sòl no sostenible, previsiblement en el primer trimestre de 2019, es podran paralitzar l'atorgament de llicències de construcció en molts sectors i servirà per "mirar amb lupa" tots els projectes.

Ha reconegut que darrerament s'han activat projectes al litoral que han causat la preocupació dels ciutadans i també de la Generalitat per tractar-se de construccions en localitzacions sensibles o amb paràmetres poc sostenibles, que es fa necessari "revisar".

Per donar una resposta més àgil, la Generalitat impulsarà aquest pla director urbanístic de sòl no sostenible perquè "pot ser eficaç" parar protegir la costa d'una excessiva urbanització i evitar la construcció d'alguns projectes polèmics.

Aquest pla es realitzarà en col·laboració amb els ajuntaments i suposarà "l'actualització de planejament urbanístic més ambiciós".

El conseller ha explicat que s'analitzarà "cas per cas", el que podria suposar unes 2.069 hectàrees que podrien afectar 29.978 habitatges i 1.650.000 metres quadrats de sostre d'activitat econòmica.

A més, el pla analitzarà l'adaptació al pla territorial, la inundabilitat, l'impacte paisatgístic, la densitat o la continuïtat en nuclis urbans.

La Generalitat també crearà una comissió de seguiment d'aquest pla director urbanístic.