La meitat dels metges de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona es van adherir ahir a la primera jornada de la vaga de facultatius per reclamar millores en l'atenció primària, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, una xifra que el sindicat convocant, Metges de Catalunya (MC) eleva fins al 77%. La mobilització, que està previst que s'allargui fins divendres, reclama entre altres mesures per contrarestar la sobrecàrrega dels professionals que es limiti el nombre de visites que atenen els metges al dia i fixar en 12 minuts el temps que es destina a cada usuari.

La mobilització va tenir un ampli seguiment en alguns centres de les comarques gironines, amb 219 metges en vaga dels 441 que ahir havien d'anar a treballar, és a dir, el 49,6%, segons les dades de Treball. Dels restants, 147 facultatius formaven part dels serveis mínims i 75 van treballar per voluntat pròpia.

Per torns, el 50,7% dels facultatius dels 26 equips d'atenció primària de l'ICS que havien de treballar al matí es van adherir a la protesta i, en el cas de la tarda, va ser el 48%.

Per la seva banda, Metges de Catalunya xifra en un 78% l'adhesió a l'aturada al matí i en un 76% en la franja de tarda.

En alguns ambulatoris hi va haver un alt seguiment, deixant una assistència de serveis mínims, que s'han fixat en el 100% per a l'atenció urgent i, per ahir i avui del 25% per a metges de família i pediatres. A partir de demà, serà del 33%.

Un d'aquests casos és el CAP de Can Gibert del Pla de la ciutat de Girona, on ahir al matí la majoria de consultes estaven tancades i les sales d'espera, pràcticament desertes, perquè la majoria dels pacients van optar per demanar un canvi de visita. Alguns treballadors del centre van explicar a l'ACN que, com que la convocatòria de vaga ja s'havia fet pública feia dies, molta gent havia trucat a primera hora per demanar un canvi de dia. D'altres, en arribar i veure la situació també van demanar que se'ls reprogramés la cita.

Al CAP de Santa Clara, també a Girona, el personal d'administració i d'infermeria atenien els usuaris amb normalitat. A les sales d'espera hi havia, però, menys gent de l'habitual.

Un dels pacients que s'esperaven era en Josep Viernes, que tenia visita amb la infermera. La seva metgessa de capçalera l'havia informat divendres que faria vaga i ell explicava que «entén i dóna suport» a la mobilització, perquè com a usuari també pateix el que denuncien els professionals. «Veig que han de fer visites massa curtes per poder atendre tots els pacients que tenen en un sol dia i han de destinar molt temps a omplir papers», explica.

La doctora Sara Rodríguez, directora d'atenció primària de l'ICS a Girona, va destacar que la jornada s'havia desenvolupat sense incidències destacades, «garantint el dret del treballador a la vaga i l'atenció a les persones, sobretot en tot allò no demorable». «Sabent que hi havia vaga, molta gent ja s'havia desprogramat les visites abans», va explicar.

En el cas del personal no mèdic, que també havia estat convocat a mobilitzar-se per altres formacions sindicals, el seguiment va ser inferior al 3% a Girona durant el matí, segons les dades de la Generalitat i, a la tarda del 0,48% en el cas d'infermeria, del 6,25% entre els tècnics sanitaris i nul·la entre el personal administratiu.

També al sector concertat

A banda dels metges de l'atenció primària de l'ICS, que en el cas de Girona presta servei a gairebé set de cada deu ciutadans en 139 CAPs i dispensaris locals, també estaven cridats a mobilitzar-se diversos col·lectius professional de la sanitat concertada, tant d'ambulatoris com hospitals, centres de salut mental i sociosanitaris.

Segons Metges de Catalunya, el 71% del personal mèdic del sector concertat a Girona va secundar el primer dia d'aturada, mentre que Treball va indicar que, a tot Catalunya (no s'oferien dades per regions sanitàries en aquest cas) va ser del 35,14% als CAPs concertats, d'un 9,09% als hospitals, en salut mental d'un 1,91% i en sociosanitaris del 10,31%.

A l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), per exemple, a les 9 del matí l'adhesió a la vaga era del 27,62% entre els facultatius de l'hospital Santa Caterina de Salt i del 20,69% als CAPs.

Als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), el seguiment també va ser dispar, amb un 21,57% de professionals de medicina de l'hospital de Palamós aturats al matí i un 8,7% a la tarda i als CAPs que gestiona a la comarca, un 28,36% al matí i un 19,23% en la franja de tarda. Al sociosanitari Palamós Gent Gran, l'adhesió va ser del 14,29% al matí i del 0% a la tarda.