L'Associació AECC-Catalunya contra el Càncer ha atorgat una ajuda de formació clínica a Laura Castillo, doctora adjunta del Servei d'Anatomia Patològica de l'hospital Josep Trueta de Girona. A través d'aquesta ajuda, la doctora Castillo està cursant un màster en oncologia molecular, al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), impartit per docents de prestigi internacional en el camp de la malaltia oncològica.

Teràpies individualitzades

L'oncologia molecular representa una nova visió d'aquest tipus de malalties, ja que permet introduir-se amb molt més detall a les cèl·lules tumorals, fet que possibilita adequar amb més precisió el tractament més indicat per a cada pacient, en funció del tumor que presenti.

Les teràpies individualitzades permeten que els tractaments siguin més eficaços i menys tòxics, i el Servei d'Anatomia Patològica del Trueta treballa des de fa temps en el camp de la biologia molecular per a la millora de la indicació terapèutica dels pacients oncològics.

El servei està format per 35 professionals, i des de l'any 2016, assumeix també l'activitat assistencial d'aquesta especialitat de l'hospital de Santa Caterina de Salt. Així doncs, tota l'activitat de patologia molecular s'integra al Trueta.

Al mateix temps, aquest Servei assumeix la pràctica totalitat dels estudis de càncer de mama que es fan a Girona, que en total superen els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies de totes les mostres que es reben.

El fet de concentrar tota l'activitat sota el mateix servei facilita la unificació de criteris diagnòstics, així com l'optimització de l'arxiu de tumors destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia, indiquen des del centre de referència de les comarques gironines.