L'integrant del CDR de Cerdanya Tomàs Sayes, citat a declarar ahir als jutjats de Puigcerdà per un delicte d'injúries al jutge Llarena, va optar per desobeir el requeriment judicial. La seva decisió es va fer pública a les portes de l'edifici, on es va convocar una concentració per donar-li suport que va aplegar mig centenar de persones. Els fets que s'investiguen estan relacionats amb una caminada reivindicativa que es va dur a terme el 30 de març passat entre Alp i Das, en la qual, segons va dir, va ser identificat pels Mossos d'Esquadra com a portaveu de l'acció. Segons sembla, posteriorment va ser vinculat a una pintada apareguda aquell dia contra el magistrat, tot i que Sayes assegura que ni la va fer ell ni tenia res a veure amb la mobilització.

A banda d'aquest membre, també estava citat a declarar en relació amb els fets un altre investigat, en aquest cas per delictes de tinença il·lícita d'armes prohibides i reunió il·lícita portant armes prohibides. Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat, ell sí que va comparèixer i va contestar les preguntes de totes les parts. A més, també van prestar declaració tres efectius dels Mossos d'Esquadra com a testimonis.

Pel que fa a la decisió de Tomàs Sayes, la seva advocada, Raquel Vilar, va explicar que el jutge pot tornar-lo a citar i que, en cas de no presentar-se, podria activar una ordre de cerca i captura. La lletrada creu que la situació és «absurda» i que es tracta «d'un cas més» de «persecució de l'independentisme». Mentrestant, el membre del CDR de Cerdanya citat als jutjats de Puigcerdà va dir que assumeix les conseqüències que puguin derivar de la seva incompareixença.

Sayes va relatar que l'origen de la seva citació es troba en una de les accions que es van organitzar a la comarca durant les vacances escolars de Setmana Santa. Concretament, la investigació està vinculada amb una caminada reivindicativa que es va fer entre els municipis d'Alp i Das quan, segons sembla, van aparèixer unes pintades en contra del jutge Llarena. Aquestes, tal com va dir Sayes, no tindrien res a veure amb les que va fer el col·lectiu Arran davant el domicili que té el magistrat a Das ni tampoc s'emmarcarien en l'acte de protesta. Segons el membre del CDR, ha estat citat com a investigat per un delicte d'injúries perquè el dia de la caminada va exercir com a portaveu i, en ser identificat per aquest motiu, se'l responsabilitza d'unes pintades que, assegura, no va fer.