30 de novembre de 2018
30.11.2018
Diari de Girona

Els Mossos creuen que el secretari de la mesquita de Ripoll menteix

Va amagar que havia tingut contacte telefònic habitual amb gairebé tots els membres de la cèl·lula

30.11.2018 | 01:35
Els Mossos creuen que el secretari de la mesquita de Ripoll menteix

Les investigacions dels Mossos d'Esquadra sobre els atemptats del 17-A revelen les seves sospites sobre el secretari de la mesquita de Ripoll, l'home que va fitxar com a imam a l'ideòleg dels atacs, Abdelbaki es Satty, i que creuen els hauria mentit sobre la seva relació amb la cèl·lula d'Alcanar.

El sumari de la investigació a l'Audiència Nacional mostra la preocupació de la policia catalana sobre el paper de Hammou Minhaj, el secretari de la comunitat islàmica Annour de Ripoll i responsable de la contractació d'Es Satty. Els investigadors van seguir la pista a desenes d'amics, familiars i coneguts dels membres de la cèl·lula i, en casos com el del secretari, van mostrar al jutge les seves sospites i la necessitat d'intervenir les seves comunicacions.

Minhaj va declarar de forma voluntària davant els Mossos el 18 d'octubre de l'any passat, però les seves explicacions van suscitar dubtes. Primer perquè no va percebre res estrany en el comportament ni en les pregàries de l'imam, però en especial per haver amagat que va tenir «contacte telefònic habitual amb pràcticament tots els membres de la cèl·lula terrorista».

El secretari de la mesquita havia dit als investigadors que només coneixia tres dels terroristes (els germans Hichamy per partits de futbol i Younes Abouyaaquob per una relació familiar), però les comunicacions telefòniques mostren el contrari.

Minhaj va mantenir 84 comunicacions amb Es Satty entre agost del 2016 i juny del 2017. I en dates semblants es va comunicar fins a 20 cops amb Mohammad Aalla, 19 amb Said Aalla, 88 amb Omar Hichamy (fins al juliol, quan va dir que no en sabia res des de gener) i 32 amb Mohammad Hichamy.

En el cas de Younes Abouyaaquob, el més rellevant per als Mossos és que va tenir 26 comunicacions amb ell a través de cinc telèfons diferents i que l'última va tenir lloc a les 23.58 hores del 17 d'agost, dia en què Younes havia perpetrat l'atemptat a la Rambla.

Aquest intent de comunicació, que va durar un segon, mostra de forma «evident» l'interès de Minhaj per conèixer la situació del ter­rorista que en aquells moments es trobava en plena fugida.

Els Mossos van concloure que el secretari de la mesquita va tenir contacte en major o menor mesura amb tots els membres de la cèl·lula durant l'últim any, en especial amb els principals líders de la mateixa. I que «va mentir intencionadament» en negar-ho.

També els va estranyar la seva relació amb Es Satty, atès que va ser ell qui el va contractar. El secretari va explicar que el va escollir perquè havia estat l'antic imam de l'oratori de la Comunitat Al Fath, on el va conèixer i el considerava un bon candidat.

El va definir davant la Policia com una persona «molt tímida i reservada», que anava de la feina a casa, i va negar haver tingut «cap coneixement d'activitat estranya de l'imam» o haver rebut queixes ni consultes de la seva actitud dins o fora de l'oratori. També va assegurar que les seves pregàries o discursos «no van ser mai radicals», sinó més aviat eren «normals, habituals a totes les mesquites».

Però els Mossos sospiten que Minhaj podia tenir coneixement de l'adoctrinament, així com dels seus plans d'atemptar. En la seva opinió, és «difícil d'entendre» que no observés res estrany en el comportament de l'imam.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook