Narbona, capital dels formatges? Aquest matí s'ha inaugurat a Les Grands Buffets de la ciutat occitana el bufet de formatges més gran del món, amb 110 varietats exposades procedents d'arreu d'Europa i una carta de vins amb 70 referències pròpies de la regió. Una de les varietats formatgeres, el "Tomme Catalan", prové de Catalunya, concretament de l'Alt Urgell.

Després de quatre anys d'acurada selecció, avui el bufet especialitzat en aquest derivat làctic ha obert les seves portes amb una oferta que va rotant segons l'estació i on s'arribaran a mostrar fins a 200 tipologies.

Segons el director de Les Grands Buffets de Narbona, Louis Privat, el 2014 es van comptabilitzar 600 espanyols per any que van visitar els bufets, i ara les xifres ronden els 30.000. Situat poc més d'una hora en tren o en cotxe des de Girona, l'objectiu dels seus promotors és que l'espai gastronòmic esdevingui un autèntic aparador de la cuina tradicional francesa, posant l'accent en els formatges i els vins.

Un dels formatgers encarregats de fer la selecció, Xavier Thuret, confessa que un dels seus formatges preferits és un "Pecorino" empebrat, tot i que "la gràcia és poder provar una mica de tot" i que sigui el comensal qui decideixi.

La inauguració del bufet és una de les activitats que s'emmarquen en la celebració dem cinquè aniversari de Renfe-SNCF, convidant a la premsa catalana i internacional a l'acte