La crisi d'habitatge que afecta els col·lectius més vulnerables ha portat Càritas a centrar la seva campanya solidària de Nadal en la recollida de fons per a projectes d'aquest àmbit. A les comarques de Girona, l'entitat ha allotjat 59 dones amb precarietat econòmica extrema en pisos d'acolliment temporal i, dintre d'un altre programa, a 10 expresos en procés de reinserció sociolaboral. També ha ofert una alternativa de lloguer amb una sèrie d'ajudes que han beneficiat 246 persones.

Totes les Càritas de Catalunya han posat en marxa la segona edició de la campanya «Sigues part de la solució contra la pobresa», que s'allargarà fins al 6 de gener i que crida la població a fer donatius. L'objectiu de l'organització és transmetre un missatge positiu i convidar tothom a participar en «la solució dels problemes que pateixen les persones més vulnerables de la nostra societat», pel que ha remarcat que el 30% dels 321.287 catalans que va atendre l'any passat no disposen d'una llar adequada, assequible i segura.

Programes d'habitatge oberts

Càritas Diocesana de Girona desenvolupa diversos programes, cofinançats per administracions i fundacions privades, que volen respondre a situacions d'emergència residencial i que el 2017 van oferir atenció directa a 145 persones.

Un d'ells ofereix Pisos d'Acolliment Temporal per a la Inclusió (PATI) a dones, amb o sense fills, que no tenen cap recurs i que a Girona van allotjar 27 persones (14 dones i 13 menors), 13 a Figueres (6 dones i 7 menors), 10 a Salt (5 i 5) i 8 a Palafrugell (2 dones, 4 menors i, en aquest cas, també 2 homes). Una altra iniciativa de lloguer social ha beneficiat set persones a Girona, dues a Figueres i sis a Sant Antoni de Calonge.

El Projecte Conviu, per a homes provinents d'un recurs penitenciari que necessiten habitatge i suport en el seu procés de reinserció sociolaboral, que ha gestionat 627 estades i ha atès deu persones. Finalment, un projecte de pobresa energètica ha donat informació, eines i recursos a 61 ciutadans (39 del Gironès i 22 del Pla de l'Estany) perjudicats per aquesta situació, tot revertint en 246.