La solidaritat i la desconnexió digital dels infants en edat escolar són els dos objectius del projecte «1 Origami 1 Euro» amb què la Fundació Mútua General de Catalunya beneficiarà tres entitats sense ànim de lucre i en el qual ja s'han inscrit més de 7.000 alumnes de 15 centres de les comarques de Girona, 76.000 de 200 escoles a Catalunya.

Fins a un màxim de 50.000 euros, la mútua convertirà les peces de papiroflèxia en donatius econòmics per a la Marató de TV3, dedicada al càncer; la Fundació Elena Barraquer, que ofereix tractaments oftalmològics a poblacions desfavorides; i la Fundació Onada, dedicada a la integració social i laboral de persones amb discapacitat o trastorn mental. Cada escola podrà decidir quina causa vol afavorir.

La campanya anima els centres educatius a treballar la tècnica mil·lenària japonesa de l'origami, com a símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat. Els promotors de la iniciativa volen que «l'exercici de treballar cada peça de forma individual es converteixi en temps que dediquem als altres».

En aquesta edició es convida els alumnes a elaborar una família d'origamis, decorant i pintant una composició de tres peces de diferents mides on escriuran un desig. La Fundació Mútua General de Catalunya apunta que el disseny s'inspira en les mandales, unes representacions tradicionals de la cultura hindú i budista.

Un cop recollits tots els origamis i després de fer el donatiu econòmic a les tres causes solidàries, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà conjunts de 1.000 origamis en format «Senzaburu» a hospitals i residències de tota Catalunya.

Des que es fa, la campanya «1 Origami 1 Euro» ha recollit un milió d'origamis, que s'han convertit en 250.000 euros en donatius.