Les lluites clandestines amb galls són il·legals i la policia n'ha detectat algunes al llarg dels anys a Girona. I aquest novembre ha estat així, els Mossos i els Agents Rurals han desmantellat una finca a Sant Joan de Mollet que es dedicava a la cria i entrenament de galls per a baralles il·legals. A més, han posat al descobert una plantació de marihuana de 2.205 plantes i hi han fet dos detinguts. A més, s'han comissat 211 aus, la majoria amb crestes, barbetes i esperons amputats preparats per a baralles. La investigació poicial es manté oberta i no es descarten més detencions.

El dispositiu va fer-se el 29 de novembre i els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Girona van arrestar un home i una dona, de 31 i 35 anys, de nacionalitat dominicana i veïns de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i de Sant Joan de Mollet. Van quedar acusats de ser presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i un delicte de defraudació de fluid elèctric.

La investigació, però, va començar a finals del setembre, quan els Mossos de Girona van tenir coneixement, a través d'un informe dels Agents Rurals, que en una casa del nucli de Sant Joan de Mollet s'hi estarien criant galls per fer lluites il·legals.

Combats al pati de casa

En l'informe posaven de manifest les sospites que s'hi estarien fent entrenaments per a combats al pati de la casa, i també se sospitava que es mutilaven parts d'aquests animals. A més, també alertaven que a la finca hi hauria una possible plantació de marihuana en ple rendiment.

La unitat d'investigació de Girona va començar a fer dispositius de vigilància d'aquesta finca, que estava tancada i ocultada per malla d'ombreig, fet que va dificultar inicialment la investigació. Dijous passat, la policia va portar a terme un dispositiu conjunt en el qual van participar veterinaris del Departament de Territori i Sostenibilitat, tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i efectius del cos d'Agents Rurals.

El dispositiu policial va permetre desmantellar un punt important de cria i entrenament de galls per a combat a la comarca i un cultiu de marihuana.

Aus amb parts amputades

A la finca hi van localitzar 211 aus: 99 mascles adults, 15 mascles joves, tots criats per fer baralles de galls, així com 75 femelles adultes de gall de baralla i 22 gallines adultes productores d'ous i dos ànecs. De les 211 aus, 66 galls estaven amb les crestes, les barbetes i els esperons amputats i 33 galls més amb els esperons amputats, i la majoria no disposaven ni de menjar ni d'aigua. També van localitzar dues caixes de trampes de captura.

L'explotació amb tot l'aviram tampoc tenia els permisos d'explotació ramadera i per tant ni de traçabilitat ni control sanitari. La instal·lació, segons la policia, estava orientada a la producció de galls de baralla, una activitat prohibida per la Llei de protecció dels animals. Agents Rurals i els tècnics d'Agricultura i Territori van instruir actes administratives per les condicions i la manca de permisos dels animals.

Frau elèctric de 20.000 euros

Fruit de la investigació els Mossos van desmantellar una plantació de marihuana a la finca en ple rendiment amb tot el material per tenir-ne cura. La casa, a més, tenia tres escomeses de corrent punxades que van suposar un frau de 20.000 euros. Dins la casa la policia va trobar 1.800 esqueixos i 405 plantes de marihuana. Davant els fets van detenir els dos responsables de l'explotació.