L'Ajuntament de la Vall de Bianya, en un dels seus darrers plens, va aprovar acceptar la donació gratuïta de la finca denominada mas Sobeies, situada al costat de l'ermita de Sant Andreu de Socarrats. La cessió inclou les terres, el bosc, la cabana i els coberts agrícoles.

La donació es correspon a la parcel·la 64 del polígon 6 del cadastre amb una superfície de 639.175 m2. Amb el conjunt de la donació s'inclou una relíquia de la Veracreu.

Les condicions de la donació efectuada per Amadeu Mestres Aula són que l'Ajuntament no podrà transmetre la propietat a tercers fins que hagi transcorregut el termini que fixa la llei pel que fa a condicions i afectacions.

Respecte a la relíquia de la Veracreu, l'Ajuntament en tindrà guarda i custòdia, perquè, segons exposa l'acta del ple, «estigui sempre al servei, ús i utilitat de la gent de Sant Andreu de Socarrats i del conjunt del poble de la Vall de Bianya, en cap cas es podrà alienar, cedir o donar a tercers atès el seu valor històric i religiós».

En la festa commemorativa dels 900 anys de l'església van programar una processó al voltant de l'església, van fer la benedicció del terme amb la relíquia de la Veracreu i van cantar goigs a la Mare Déu del Roser.

El mas Sobeies és un gran casal de planta rectangular visible des de la N-260 a l'altra banda del polígon de Morrals. És de molt fàcil accés des de la carretera, disposa d'aparcament i està situada al costat de l'ermita de Sant Andreu de Socarrats. Pel que fa a les utilitats que l'Ajuntament preveu donar a la casa i els terrenys, l'alcalde, Santi Reixach (PDeCAT), ha explicat que l'Ajuntament estudia diverses opcions. Ha precisat que en cap cas dedicaran la finca a una activitat que pugui suposar una competència per als establiments turístics establerts en bona part dels grans casals de la Vall de Bianya.

L'edifici mas Sobeies és considerat a l'Enciclopèdia Catalana com una casa forta d'origen medieval. És un gran edifici que va ser molt reformat durant els segles XVIII i XIX i disposa d'una gran sala.

En època medieval, era la casa de la família Socarrats. Eren senyors útils (tenien la possessió però no la propietat) i tenien la batllia de sac de Socarrats i Santa Margarida de Bianya. És a dir, eren els administradors dels senyors territorials.

A finals del segle XV, Francisca de Socarrats es va casar amb Narcís Mas d'Amont que era més conegut com a Sobeies. Des de llavors, la casa va ser coneguda com Sobeies.

Això no obstant, la casa va romandre en propietat de diverses generacions de Socarrats fins al segle XX.