Els Serveis Territorials del Departament d’Educació a Girona nomenarà mestres i professors substituts aquest dimecres 12 de desembre, una data que tot just ha anunciat aquest dilluns a través del seu web.

Dimecres de la setmana passada, i davant la pressió exercida pels sindicats docents presents a la mesa de negociació, la Conselleria va rectificar de nomenaments telemàtics per cobrir baixes abans de Nadal. En principi, només havia programat una jornada de nomenaments, el 5 de desembre.

Tot i aquesta ampliació, entre el 12 de desembre i l’últim dia de classe, el 21, encara quedarà una setmana i mitja d’activitat als centres, durant la qual les baixes no es cobriran.

Els sindicats mantenen la seva exigència al Departament perquè nomeni substituts fins a l’últim dia lectiu, però la tònica dels últims anys és reduir aquests actes cada vegada que hi ha una aturada de les classes.

Un cop passat el període vacacional, el proper nomenament de substituts està programat per al 7 de gener, el dia abans que es reprengui el curs.

Vuit o nou nomenaments habituals cada mes

L'habitual és que la Conselleria realitzi vuit o nou actes de nomenaments telemàtics cada mes per cobrir les baixes, dos per setmana, una periodicitat que es trenca cada cop que s'acosta una aturada de les classes.

Dimarts de la setmana passada, el sindicat majoritari a Girona, Ustec·STEs, va apuntar a una situació molt concreta, la de les docents amb baixa per maternitat que es reincorporen als centres amb dos terços de jornada, de manera que l'altre terç l'ha de cobrir la resta de la plantilla. Un dels seus delegats, Raül Cansado, va lamentar que el professorat amb una substitució que acabi avui no pogués optar a un altre nomenament fins al 7 de gener i que, «encara que el centre tingui la necessitat, es quedarà sense plantilla fins al 21 de desembre».

El portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va remarcar que «és possible que es desnomeni molta gent que cobreix substitucions, deixin de pagar-les un mes i el 8 de gener tornin al centre», una situació que va qualificar de «frau contractual». Això es pal·liarà amb la convocatòria d'un altre acte de nomenaments la setmana vinent.

La Federació d'Educació de CCOO, el segon sindicat en representació a Girona, va criticar que Ensenyament deixi «sense cobrir substitucions la gran part del mes de desembre» i va advertir que el fet de convocar avui els únics nomenaments «implica que, si et poses malalt més enllà del dia 5, no se substituirà la teva baixa». Per això, el sindicat demanava que el Departament també programés adjudicacions per a l'11, el 14 i el 18 de desembre. Al final, s'ha aconseguit un dia més.