El grup Girexx, dedicat a la reproducció assistida, ha creat el primer banc d'òvuls de Girona. El projecte Oxx Bank, indiquen des del centre, neix impulsat per l'augment de la demanda d'òvuls de qualitat en els darrers anys.

La mitjana d'edat en que es té el primer fill a Catalunya, és als 33 anys. Això fa que cada cop sigui més necessari recórrer a tècniques de reproducció assistida, explica el doctor Àngel Rocas, director d'OXX bank, que assenyala que «moltes parelles arriben a la clínica amb una mitjana de 35-40 anys i moltes dones tenen la reserva ovàrica molt disminuïda. La seva única oportunitat de ser mares és recorrent als òvuls d'una dona més jove».

Tota la reserva ovàrica prové de donacions i es preserva per mitjà de tècniques avançades i d'una congelació de -196 graus.

Una de les tendències que també està a l'alça, apunta el banc, és la congelació dels òvuls de dones que vulguin preservar la seva fertilitat. La tècnica permet que una dona pugui allargar la seva capacitat reproductiva i també està indicada per dones que s'hagin de sotmetre a tractamentsoncològics i vulguin ser mares després.