Mai havia estat tan ple el gran pati de l'escola Sant Cristòfor de les Planes d'Hostoles. Tothom tenia alguna cosa per recordar en el centenari o era familiar d'algun dels integrants del gran cor infantil que esperava el moment d'actuar.

L'acte central del centenari va començar amb un parlament de Joaquima Vilajoliu, directora de l'escola durant 27 anys. Va començar tot recordant que en un mateix dia del 1918 i a la mateixa hora va tenir lloc l'acte d'inauguració de l'edifici.

«Va començar amb la voluntat del poble i s'ha mantingut gràcies al poble, perquè poques són les escoles d'aquella època que s'han conservat», va exposar la directora del centre. Va precisar que va sorgir d'unes persones que van recollir les aspiracions del poble i van crear unes escoles alegres i clares, en les quals no s'havia escatimat res perquè els alumnes i els professors estiguessin contents.

La directora va enumerar alguns dels actes commemoratius que s'han fet i també alguns dels que abans del 21 de juny es faran. Entre els fets va exposar l'exposició de material escolar del segle XX, una obra de teatre del temps de la llet en pols, xerrades, taules rodones i el pregó del dia de la Festa Major de la Santa Espina. Entre els que es faran va posar-hi la presentació del llibre Escola de les Planes d'Hostoles, 100 anys (1918-2018) Pinzellades d'Història a càrrec de Joana Campistol, Margarita Soler, Salomó Marquès i el regidor d'ensenyament Marc Portillo que es va presentar poc després de l'acte central.

Després de la directora va parlar el president de la comissió del centenari, Miquel Boix, el qual va recordar algunes de les persones que van fer possible l'existència del centre el 1918. Va enumerar: «Pere Sacrest, Valentí Carulla i Tomàs de Recolons».

Acabats els parlaments, van descobrir un monòlit i el cor de l va començar a cantar amb el suport de la coral Retorn Planenc. L'acte central va finalitzar amb el descobriment de la maqueta de l'escola feta per Albert Marès.

Fets als actes, l'escola va acollir una reunió entre el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, el director territorial d'Ensenyament, Martí Fonalleras. l'alcalde de les Planes d'Hostoles, Eduard Llorà, i el regidor d'Ensenyament, Marc Portillo. El tema a debatre era com finançar el manteniment i la millora d'un edifici escolar centenari i reconegut pel seu interès arquitectònic.