Les comarques gironines estrenen la primera Unitat de Cures Intensives (UCI) multicèntrica i multinivell de l'estat, compartida entre els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. L'hospital de Salt acaba de posar en marxa la unitat, que està dirigida pel servei de Medicina Intensiva del Trueta, amb qui compartirà la informació clínica dels pacients i treballarà de forma coordinada malgrat la distància física entre els dos centres. I és que l'objectiu de l'equipament és regular l'atenció als pacients crítics de les comarques gironines segons el nivell de cures intensives que necessitin: els menys complexos ingressaran a Salt i descongestionarà així l'UCI del Trueta, que es centrarà en els malalts de més complexitat.

L'UCI de Salt, que ja ha rebut els primers pacients, atendrà unes 350 persones l'any, amb una estada mitjana de sis dies. Des del servei estimen que uns 160 d'aquests pacients crítics menys complexos s'havien de derivar fins ara a Barcelona per dèficit de llits a Girona, uns trasllats que ara només es mantindran per a dos perfils de malalts molt concrets, cremats i amb lesions medul·lars, que s'atenen exclusivament a la Vall d'Hebron, ha assenyalat el cap de servei de Medicina Intensiva, Josep Maria Sirvent.

La nova unitat ha suposat una inversió de 3,17 milions d'euros entre obra i equipament i està ubicada al costat de l'actual àrea quirúrgica i a prop del servei d'urgències, de manera que queda connectat amb els serveis assistencials amb els quals es preveu que hi haurà més relació.

La unitat està equipada amb aparellatge d'última generació i té una superfície construïda total de 737,5 m2 en planta baixa i compta amb vuit boxs (dos de reserva), un box de cures, a més dels espais propis i idonis per al seu funcionament, destinats a control d'infermeria, usos del personal assistencial, sales de treball, diferents espais per a familiars i serveis generals. Els boxs tenen finestrals i l'ambient de l'UCI, lluminós i amb grans espais, busca reduir l'estrès de pacients i familiars i facilitar el descans.

Com ja passa amb la unitat del Trueta, l'horari de visites dels acompanyants es flexibilitza i s'adaptarà a cada cas.