El Departament d'Educació ahir va posar sobre la taula, en una reunió amb la plataforma SOS Menjadors Escolars, la possibilitat de regular per llei, i no per decret, l'espai del migdia a les escoles. Així ho van confirmar fonts de la Conselleria a la sortida de la trobada, en què membres de SOS Menjadors Escolars van celebrar el «canvi de discurs radical» de l'administració.

En declaracions als mitjans, el portaveu d'aquest col·lectiu, Jordi Estarlich, va reivindicar que el decret és una eina «obsoleta» i no serveix per regular els problemes amb què es troben les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) a l'hora de fer una gestió directa del menjador.

Per resoldre la situació de cares al curs vinent, Educació està estudiant «la millor fórmula» per donar seguretat jurídica als consells comarcals -amb les competències transferides pel que fa a aquest servei- i aconseguir que les AMPA puguin seguir fent la gestió directa si així ho desitgen, ja sigui amb l'impuls d'una nova llei o amb la modificació d'una norma ja vigent.

Estarlich va concretar que amb una nova llei, tal com ja demanava la coordinadora, es podrà garantir la seguretat jurídica que reclamen els consells comarcals perquè les famílies puguin continuar assumint la gestió directa del servei, si així ho volen, de l'espai del migdia, ja que actualment manca el «paraigües jurídic» necessari per poder-ho dur a terme.

Paral·lelament, el Departament d'Educació també acabarà de donar forma, aquest mateix curs, el procés participatiu obert a tota la comunitat educativa a través del seu web per començar a elaborar aquest text legislatiu «que perduri en el temps» i que, segons Estarlich, hauria de cobrir les necessitats de les AMPA i arribar a la «universalització de l'espai del migdia». El portaveu de SOS Menjador va reconèixer que aquest aspecte té «implicacions pressupostàries» que fan que no es pugui implementar en pocs anys, sinó a llarg termini, i va situar els centres de màxima complexitat com a primers beneficiaris. SOS Menjadors creu que la nova llei seria vigent per aplicar-la el curs 2020-2021.

Malgrat els resultats de la reunió, la plataforma SOS Menjadors Escolars va informar que manté les mobilitzacions previstes per demà a les escoles, on convida a treure els menjadors al pati per tal de fer visible les seves reivindicacions, i el 19 de gener al Parlament. Des de la plataforma van assegurar que si el procés no acaba de manera satisfactòria per a ells, impulsaran una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per promoure el marc regulador que consideren necessari.