Les comarques gironines acaben d'estrenar la primera Unitat de Cures Intensives (UCI) multicèntrica i multinivell de l'Estat, compartida entre els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. L'hospital de Salt ha posat en marxa la unitat, que està dirigida pel servei de Medicina Intensiva del Trueta, amb qui compartirà el personal mèdic i la informació clínica dels pacients i treballarà de forma coordinada malgrat la distància física entre els dos centres.

I és que l'objectiu de l'equipament és regular l'atenció als pacients crítics gironins segons el nivell de cures intensives que necessitin: els menys complexos ingressaran a Salt i descongestionarà així l'UCI del Trueta, que es centrarà en els malalts que requereixin més especialització.

L'UCI de Salt, que va rebre el primer pacient el 14 de desembre, s'anirà posant en marxa de forma progressiva i es preveu que estigui a ple rendiment a partir de la segona quinzena de gener.

Atendrà unes 350 persones l'any, amb una estada mitjana de sis dies i amb una ocupació estimada del 85%. Patologies com l'ictus, l'infart de miocardio o els pacients amb politraumatisme es mantindran al Trueta, però d'altres de menys complexitat, cominsuficiències respiratòries o postoperatoris complexos s'atendran a la del Santa Caterina.

El doctor Josep Maria Sirvent, cap de Medicina Intensiva de Medicina del Trueta i Salt, va subratllar que no hi haurà pacients crítics del Trueta que aniran a Salt quan millorin, però sí que es pot donar el cas de pacients del Santa Caterina que seran traslladats a Girona si el seu estat empitjora.

Evitar derivacions a Barcelona

Des del servei estimen que uns 160 d'aquests pacients crítics menys complexos s'havien de derivar fins ara a Barcelona per dèficit de llits a Girona. Ara aquests trasllats només es mantindran per a dos perfils de malalts molt concrets, cremats i amb lesions medul·lars, que s'atenen exclusivament a la Vall d'Hebron, segons va apuntar Sirvent.

«L'equipament feia falta, amb els divuit llits de crítics del Trueta no en feiem prou per atendre els pacients de la demarcació i incrementar entre sis i vuit el nombre de llits ens permet donar un pas endavant en l'atenció al malalt crític», va exposar ahir el director territorial de Salut a Girona, el doctor Miquel Carreras.

Per la seva banda, el gerent copartit dels dos hospitals, el doctor Joaquim Casanovas, va destacar que l'equipament permetrà incrementar la complexitat de l'hospital saltenc i, alhora, tindrà un impacte rellevant en diversos serveis del Trueta que, per exemple, podrà fer més operacions de cor i altres tipus de cirurgies en què els pacients necessiten llits de crítics.

El president de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Joan Profitós, va afirmar que és un dels grans projectes de la institució i de la sanitat gironina i va avançar que, de cares a l'any vinent, el Santa Caterina també preveu impulsar millores a l'hospital de dia, incorporant l'espai on es guardaven els historials clínics en paper.