Un dels trams amb més risc d'accident greués a les comarques de Girona. L'estudi d'avaluació de carreteres EuroRAP EuroRAPmostra que l'N-154 entre la capital de la Cerdanya i Llívia és el cinquè punt amb més perill. Per contra hi ha dos trams de menys risc que també són gironins. En el segon lloc del top 10 es troba la C-35 en el tram que comprèn l'enllaç de l'AP-7 a Maçanet fins a Hostalric. Són 17,2 quilòmetres i hi circulen diàriament de mitjana 20.102 vehicles. Aquí es considera que el risc de patir un sinistre viari és «molt baix». El mateix passa amb l'altra via gironina, que ocupa el desè lloc de la llista. Es tracta de l'N-260, en concret entre Sant Joan les Abadesses i Ripoll centre. Un itinerari d'11,3 quilòmetres, amb una intensitat mitjana diària de circulació de 6.853 vehicles.

Pel que fa a concentració d'accidents, l'EuroRAP mostra que la GI-682 entre Malgrat i Lloret ocupa el novè lloc de Catalunya. Si s'analitza per tipologia de vehicles, els trams amb més accidents de motos i ciclomotors del període analitzat per l'EuroRAP (2015-2017) també destaca la GI-682 entre Malgrat i Lloret. Es troba al desè lloc i abraça un tram de 5,3 quilòmetres, on de mitjana cada dia circulen 23.816 vehicles. I el 67% dels sinistres viaris estan protagonitzats per motos i ciclomotors. Pel que fa als vehicles pesants i en quins punts pateixen més accidents de trànsit, s'ha de dir que a la llista dels deu trams, n'hi ha dos de Girona. Torna a aparèixer la GI-682 entre Malgrat de Mar i Lloret, on diàriament passen 19.917 vehicles pesants, en un tram de 10,4 quilòmetres.

El 57% dels accidents, camions

L'altra carretera negra pel que fa a sinistres protagonitzats per vehicles pesants és la GI-555, la coneguda popularment com a segona carretera de la Vergonya i on sovint s'ha de tallar perquè hi ha tràilers que s'accidenten, quan hi tenen prohibit passar.

El tram on hi ha més accidents és el que va des de la Sils (Mallorquines) fins a la C-35, a Massanes. Són més de 6,6 quilòmetres i hi circulen de mitjana 14.243 vehicles pesants al dia. El 57% dels accidents, segons l'estudi, són protagonitzats per camions.

Menys quilòmetres d'alt risc

L'estudi EuroRAP ha analitzat 6.362 quilòmetres de la xarxa viària catalana, on tenen lloc el 80% dels accidents amb morts i ferits greus en carretera. Aquest estudi es va presentar ahir i pel que fa a les conclusions, es fa pal·lès que a Girona no ha augmentat el percentatge de quilòmetres amb risc alt i molt alt de patir un accident de trànsit. Un 17% són d'alt risc i en l'anterior EuroRAP era del 20%.