L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha aprovat inicialment la memòria que justifica la conveniència de la prestació del servei públic de subministrament d'aigua potable al municipi de Sant Joan les Fonts amb una fórmula de gestió directa del servei. Es tracta del primer pas perquè la gestió del subministrament d'aigua passi a ser municipal durant el segon trimestre del 2019.

L'acord va ser aprovat amb els vots a favor dels regidors del PDeCAT i la CUP. L'alcalde, Joan Espona (PDeCAT), va explicar que el següent pas tindrà lloc en el termini d'un mes o mes i mig, quan presentaran el document a l'assemblea de l'Associació de Plomistes perquè l'aprovi.

Es tracta d'una associació de propietaris de plomes d'aigua. Les plomes són unes mesures de cabal hidràulic antigues que quan van fer la xarxa de distribució de l'aigua és venien per unitats. L'Associació de Plomistes té la concessió del servei de l'aigua des de l'inici de l'entitat, a primers del segle XX.

El traspàs de la gestió de l'aigua al municipi ha estat inclòs com a despesa en el pressupost del 2019 aprovat, en el mateix ple, amb els vots a favor del PdeCAT i en contra de la CUP. Espona va explicar els efectes del traspàs de la gestió de l'aigua al municipi. «En béns corrents, l'increment respon a tot el tema de la gestió de l'aigua. Bàsicament el tema que nosaltres cobrarem el cànon de l'aigua i l'haurem de pagar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)», va dir. També va apuntar que l'Ajuntament haurà d'assumir el personal que està a la companyia d'aigües.

El traspàs a la municipalitat de la gestió de l'aigua va ser lloat pel grup de la CUP a l'oposició. La portaveu, Gemma Cots, va exposar que són partidaris que la gestió de les primeres necessitats sigui dels municipis. Va demanar estar present a la presentació de la memòria de l'aigua, a la qual cosa l'alcalde va respondre que dependrà dels plomistes.

El pressupost per al 2019 de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts puja fins a 4.237.632 euros. L'alcalde va explicar que en els ingressos hi ha un diferencial respecte al pressupost del 2018 que ve del cadastre. L'any passat va tenir lloc la regularització del cadastre rústic i ara s'ha ajustat a l'Impost de Béns Immobles.

També va apuntar a una major previsió d'ingressos procedents de l'impost de construccions, uns 10.000 euros, i més ingressos patrimonials derivats dels habitatges socials de gestió municipal. A més, va avançar que l'Ajuntament negocia el traspàs de la gestió dels pisos socials propietat de la Generalitat que quedin buits.

Finalment, també va apuntar 162.000 euros de la compra de la fàbrica Vila efectuada l'any passat 35.000 euros destinats a la compra de la torre de Canadell.