La companyia de transport d'energia elèctrica Red Eléctrica de España (REE) ja ha enllestit l'obra de la nova subestació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), municipi que pertany a Sant Julià de Ramis, amb l'objectiu de posar-la en servei durant la primera quinzena de gener. Aquesta subestació fa de xarnera entre la de Bescanó i el parc elèctric dels 400 kilovolts (kV) de Santa Llogaia d'Àlguema, a la comarca de l'Alt Empordà. Aquesta infraestructura ha suposat una inversió de 25 milions d'euros i tanca el cercle de la MAT arreu de les comarques gironines. El delegat de Red Eléctrica a Catalunya, José Ignacio Lallana, subratlla que La Farga "aportarà més seguretat de subministrament" perquè suposarà "un nou punt d'injecció d'energia cap al territori". En paral·lel a la seva posada en servei, Red Eléctrica també començarà a desmantellar la línia de 220 kV que s'ha compactat amb la MAT entre Vic i Bescanó. D'aquest antic traçat, n'hauran de desaparèixer 100 torres i 38 quilòmetres de línia.

La subestació de La Farga se situa al mig del tram Bescanó-Santa Llogaia, en una peça de terreny a tocar de l'N-II. Les obres per aixecar aquest parc elèctric, que compta amb sis transformadors, van començar la primavera de l'any passat i han durat més d'un any i mig. En aquests moments els treballs ja s'han enllestit i la nova subestació s'ha posat en tensió i ha entrat en fase de proves. Segons concreta el delegat de Red Eléctrica, la previsió de la companyia és que "entre la primera i segona setmana de gener" ja entri plenament en servei.

La Farga rebaixarà l'energia que arribi de la MAT fins als 220 kV i l'injectarà a les diferents línies esteses que hi connecten. José Ignacio Lallana explica que la nova subestació s'afegirà a la de Bescanó a l'hora de "millorar la seguretat del subministrament elèctric al territori" i garantir l'alimentació a tota l'àrea de Girona, en especial, la Costa Brava.

L'eix d'interconnexió enllestit

La Farga és la peça que completa l'eix de la interconnexió dels 400 kV a través dels Pirineus. Precisament, la nova subestació s'enllesteix quan es compleixen deu anys del naixement de la Interconnexió Elèctrica França-Espanya (INELFE), una societat que van crear Red Eléctrica i la seva homònima francesa RTE per tirar endavant el projecte.

"La MAT és una infraestructura que, a més de permetre fer la interconnexió elèctrica, també garanteix que hi hagi més punts d'injecció d'energia al territori", concreta el delegat de Red Eléctrica. I aquest últim -precisa Lallana- és l'objectiu amb el qual es va aixecar la subestació de Bescanó i, ara, la de Medinyà. "Totes dues permeten que l'energia passi de la línia de transport de 400 kV a les de distribució, que millorem el subministrament a tot Girona, i en particular a la zona de la costa", diu el delegat.

Desmantellaments

L'entrada en servei de La Farga també permetrà que Red Eléctrica tiri endavant els desmantellaments que encara estan pendents. A l'estiu, i amb més de dos anys de retard, la companyia ja va començar a tirar a terra antigues línies. Però n'hi havia una que es va deixar pendent fins que no s'acabés la nova subestació de La Farga: es tracta d'una línia de 220 kV que s'estén entre Vic i Bescanó. Aquesta línia té un centenar de torres i suma un total de 38 quilòmetres. Segons concreta Lallana, no es podia desmuntar abans que La Farga no entrés en servei perquè sinó "tindríem un sistema en precari, amb la possibilitat que davant de qualsevol incident hi hagués una apagada". En aquest sentit, el delegat de Red Eléctrica ha anunciat que aquesta antiga línia començarà a desaparèixer a finals de gener, i es preveu que els treballs per desmuntar les torres s'allarguin durant mig any.

Pendents de Riudarenes

Si bé la subestació de La Farga completa tot l'eix elèctric de la interconnexió, encara hi ha una peça pendent per acabar tot el trencaclosques de la MAT a les comarques gironines: el ramal de Riudarenes. José Ignacio Lallana apunta, però, que després que la Generalitat emetés un informe desfavorable al projecte, Red Eléctrica encara està pendent de rebre la resposta del Ministeri. El delegat conclou que, pel que fa a aquest ramal, fins ara "no hem tingut més informació al respecte".