El projecte «Activa't per la salut mental», una iniciativa per apoderar les persones amb trastorn mental i les seves famílies, ha arribat a més de 4.600 persones beneficiàries. El projecte pilot, innovador a nivell internacional, s'ha desenvolupat en els darrers quatre anys en una dotzena de territoris catalans, entre ells Girona, per desplegar un circuit estructurat d'espais i serveis per a persones amb trastorn mental greu i famílies o cuidadors perquè siguin part activa en la gestió de la seva salut i la rehabilitació, fomentant les decisions compartives.

El projecte «Activa't» ha funcionat entre el 2015 i el 2018 com a fase pilot, que s'ha dut a terme en coordinació amb els serveis de salut mental i entitats de persones amb problemes de salut mental i familiars, i els ajuntaments de cada territori. En el cas de Girona, s'ha treballat de forma coordinada entre la Xarxa de Salut Mental i Addiccions i l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques.

Fa unes setmanes, els promotors de la iniciativa van fer balanç del projecte en un congrés que va reunir un centenar de ponents i més de 400 persones de diferent procedència i implicació amb el projecte per avaluar la fase pilot, abans de la seva implementació.

L'impacte del projecte ha estat avaluat per una entitat experta en l'avaluació de polítiques públiques tenint en compte diverses variables: recuperació personal, càrrega de cura del familiar referent, suport social i, finalment, ús de recursos sanitaris. Això ha permès identificar millores per al desplegament del projecte, destaquen els promotors, com fer-lo més flexible i adaptat a les necessitats de les persones usuàries, ampliar o reduir determinats continguts, o propostes per aconseguir un millor nivell de participació dels assistents i disminuir la taxa d'abandonaments.

L'avaluació de l'impacte s'ha portat a terme comparant el grup de la intervenció (participant al circuit) i el grup de comparació (que s'ha mantingut al marge de la intervenció). Hi han participat 448 persones de 12 territoris de Catalunya, de 224 unitats familiars integrades per una persona amb trastorn mental sever i un familiar de referència.

Els resultats indiquen que la participació a l'«Activa't» té efectes positius en la recuperació de les persones amb un diagnòstic de transtorn mental sever. Pel que fa als familiars participants al programa, tenen una percepció més positiva de l'experiència de cura, tant la seva pròpia com la de la resta de la família.

Donats els resultats positius de l'avaluació i del pilotatge, s'estudiarà des dels diferents departaments de la Generalitat la manera d'estendre el projecte a tot Catalunya, apunten els impulsors.

L'objectiu establert a l'inici era arribar a les 1.700 demandes i els 1.300 participants. A la data de finalització del pilotatge, el projecte ja suma 4.630 persones beneficiàries, més de 4.000 demandes d'informació i assessorament ateses arreu de Catalunya i més de 2.000 participants en formacions i Grups d'Ajuda Mútua de persones amb problemes de salut mental, familiars i també professionals.

L'«Activa't», a més, ha estat impulsor i promotor de grups de suport mutu, suport entre iguals, un aspecte cabdal per generar suports informals i millorar les estratègies d'afrontament de les persones i les famílies, i vincular-les a entitats de la societat civil del territori.

Més enllà del desenvolupament del circuit, s'han elaborat i actualitzat materials per a formació (manuals per als professionals i voluntaris, anàlisi de necessitats, anàlisis documentals, guies?). Es va crear un comitè d'experts per experiència format per persones amb problemes de salut mental, familiars i professionals que van elaborar diferents eines d'informació: fulletons sobre com aprofitar millor la consulta, o com acompanyar millor en salut mental, continguts web, i la col·lecció de càpsules audiovisuals testimonials «Veus com la teva», vuit vídeos que mostren les vivències de persones que volen compartir la seva experiència i els seus reptes dels problemes de salut mental.