La població de tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles s'ha reduït un 90% en vuit anys. És el resultat de la feina d'extracció i control dels dos projectes Life (2010-2017) a la zona i que, un any després, permet dir que estan «controlades».

«Estem en el bon camí per al control total i si seguim així podrem acabar erradicant-la», va afirmar el tècnic coordinador del Consorci de l'Estany, Miquel Campos, tot fent una crida a la responsabilitat ciutadana per evitar alliberaments d'aquests exemplars.

Dos-cents exemplars

L'altra bona notícia és que en la darrera campanya de seguiment de tortugues autòctones es confirma la bona aclimatació a l'entorn, després de la seva reintroducció. En vuit anys se n'han alliberat uns 200 exemplars i s'ha detectat el primer naixement in situ.

Les dades recollides pels tècnics del Consorci de l'Estany constaten que la població de tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles i als entorns ha disminuït de forma considerable des del 2010 fins al 2018. Cal recordar que durant aquest període es van dur a terme dos projectes Life amb fons europeus, que van dedicar molts esforços per reduir aquesta població d'exòtiques -sobretot les de Florida o d'orelles vermelles- i, al mateix temps, intensificar la reintroducció de la tortuga d'estany ( Emys orbicularis, una espècie amenaçada.

En el primer Life es van capturar unes 600 tortugues exòtiques i en el segon, ja només un centenar. L'estadística, però, no té només en compte les xifres absolutes, sinó també factors com ara les trampes i el temps que han estat instal·lades. «Les gràfiques demostren una reducció del 90%; estem en el bon camí per arribar al control total i si seguim així, podrem acabar erradicant-la», va subratllar Miquel Campos. Per aconseguir-ho, però, va recordar que cal seguir comptant amb la responsabilitat ciutadana i evitar que es produeixin nous alliberaments com havia passat anys enrere.

En l'última campanya de seguiment, que es va allargar dos mesos i va acabar a finals d'octubre, també es confirma aquesta tendència. «Cada cop ens costa més capturar exòtiques i això és molt bo», va explicar Campos. Es van posar sis trampes de tipus plataformes d'insolació a les llacunes de Can Morgat i nou més amb esquer (sardina). En total, es van capturar 17 tortugues, de les quals 15 eren autòctones -10 E mys orbicularis o tortuga d'estany i 5 Mauremys leprosa o tortuga de rierol- i només dues d'exòtiques

A banda de les xifres, també s'han extret algunes observacions d'interès. La més esperançadora és que un dels exemplars de tortuga d'estany tenia dos anys, essent el primer que ha nascut a la zona.

Alliberades el 2011

També s'han localitzat tortugues que es van alliberar el 2011 i que, gràcies als xips que porten, s'han pogut pesar i mesurar de nou. Segons Miquel Campos, «tenen bona coloració, creixen molt bé i tenen molta mobilitat». I és que han trobat exemplars en zones tan disperses com a la zona de la Puda o a prop de l'escola del Frigolet, confirmant-se així que s'han adaptat bé a l'entorn.