El Consorci de l'Alta Garrotxa ha informat que el 2019 serà el de la recuperació de la funcionalitat dels espais interiors i de l'edifici annex de l'antiga rectoria de Sant Aniol d'Aguja. El Consorci ha donat per acabats els treballs de consolidació dels dos immobles i de la recuperació de les cobertes.

Els darrers treballs exteriors van ser fets a la tardor i van consistir en la reconstrucció d'un forjat, en la recuperació del porxo exterior, així com en la col·locació de noves fusteries a la Rectoria. Abans van tenir lloc les reconstruccions de les teulades i l'afermament dels murs.

La previsió és que l'entitat Amics de Sant Aniol ubiqui un servei estable d'allotjament i menjar als edificis. D'aquesta manera, intentaran centralitzar el trànsit de visitants a l'Alta Garrotxa per Sadernes, la Vall de Sant Aniol i la Vall de Riu.

L'edifici renovat obtindrà la funcionalitat que va tenir quan en les dècades dels cinquanta i dels seixanta feia de refugi d'alta muntanya del Centre Excursionista Banyoles. Als anys setanta, el van haver de tancar pel fet de no tenir-hi un servei de vigilància permanent. Llavors, l'edifici va iniciar un procés de deteriorament que va culminar l'agost del 2013, quan es va partir la biga mitgera de la teulada i se'n va enfonsar una part. Davant el perill d'un procés irreversible destrucció, les entitats Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans, el Centre Excursionista Banyoles i l'Associació Cultural Terra Aspra de Montagut van formar Amics de Sant Aniol.

L'objectiu era recaptar fons per pagar les obres de recuperació dels edificis. La nova societat va aconseguir recaptar fons i traslladar material amb la col·laboració d'excursionistes. Quan els efectes de la crisi van començar a minvar, la iniciativa va rebre aportacions de la Caixa i la Diputació, que li van donar l'empenta definitiva.