La ciutat de Girona ha triat, per primera vegada a la història, Girona un Baltasar negre per a la seva cavalcada. Ho ha fet a través d'un procés participatiu iniciat l'any passat, que va culminar amb una fase de càstings. L'escollit és un ciutadà negre que compleix els requisits d'estar vinculat a la vida social i cultural de la ciutat.

En el conjunt de la demarcació, 6 de les 8 capitals (75%) s'han sumat a la campanya #BaltasarDeVeritat, una campanya impulsada per l'entitat «Casa nostra, casa vostra» en favor de l'acollida de persones refugiades i migrants. Un informe d'aquesta associació, elaborat a partir de les dades aportades pels ajuntaments i per les entitats organitzadores, constata que la campanya ha aconseguit l'objectiu de fomentar cavalcades més inclusives i de reduir la pràctica del «blackface», que segons indiquen té un origen racista i colonialista.

Figueres, la Bisbal, Olot i Santa Coloma de Farners repeteixen la fórmula dels darrers anys i a Banyoles la cavalcada es fa amb la participació de la comunitat gambiana, que hi aporta manifestacions culturals pròpies del seu país d'origen. Només dues de les capitals de comarca gironines no s'han sumat a la iniciativa, Ripoll i Puigcerdà. A la capital del Ripollès, el rei Baltasar durà pintura a la cara, i també a la capital de la Cerdanya, tot i que en aquesta ciutat l'Ajuntament s'ha compromès a introduir canvis de cara a la cavalcada del 2020.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, tres de cada quatre capitals de comarca (74,4%) tindran un Baltasar de pell negra a la pròxima cavalcada de Reis. En concret, 32 de les 43 capitals tindran un rei negre de debò, vuit més que l'any passat. A més a més, d'aquestes, 24 han aconseguit prescindir completament del betum i no pintaran ni els patges.

Vuit capitals que l'any passat van tenir un Baltasar pintat, aquest any el tindran de debò: Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d'Ebre i Moià.

En els 11 casos en què el rei Baltasar manté la cara pintada (Berga, El Pont de Suert, El Vendrell, Gandesa, Igualada, Mollerussa, Puigcerdà, Ripoll, Sort, Tàrrega i Viella), els organitzadors s'han justificat explicant que han tingut dificultats per trobar persones negres als seus municipis o bé s'han remès al pes de la tradició, dient que la cavalcada sempre s'ha fet amb blancs pintats, i que ha de continuar així.