Andorra i altres localitats de Catalunya, el País Valencià i Mallorca volen tenir una residència dedicada a estades de talents com la residència Faber d'Olot. Ho va explicar el regidor de Cultura, Josep Berga (PDeCAT), en l'últim ple de l'Ajuntament d'Olot.

Arran d'una pregunta de Josep Quintana (ERC), Berga va explicar que tres anys després de l'obertura el model de residència iniciat a Olot ha donat tan bons resultats que la Generalitat ha anunciat la creació d'una xarxa de residències idèntiques als territoris de parla catalana. «Ja s'ha anunciat la creació d'una nova residència a Andorra i hi ha la pretensió de traslladar el model a les Illes, al País Valencià i a tots els Països Catalans», va indicar.

Berga va precisar que l'actual director de la residència Faber d'Olot, Francesc Serés, serà el capdavanter del sistema nacional de residències.

Segons ha explicat en diferents ocasions l'actual director, Francesc Serés, la base de les residències és el retorn social. Consisteix en el fet que els estadants comparteixen els seus coneixements amb la gent del territori on treballen la seva obra. Fan conferències i tallers en entitats, centres escolars, instituts i universitats.

En són exemples l'estada de matemàtics, quan dos residents van fer classes als centres de secundària sobre l'aplicació de les matemàtiques en la natura i l'estada de robòtica, quan dos experts van participar en el certamen Robolot i van crear un enginy que permet l'anàlisi de la qualitat de l'aire per part dels alumnes de secundària amb un cost de construcció de 30 euros.

Des del seu inici, al setembre del 2016, s'han fet 22 residències agrupades per temàtiques que en moltes ocasions han estat proposades per sectors professionals d'Olot. Així, han fet estades d'innovació pedagògica (proposada pels mestres), de robòtica (proposada pels centres de formació professional) i de creences religioses (proposada pel Consorci de Benestar Social), entre altres.

Berga va explicar que el dia 11 de gener presentaran les residències previstes per a la primera meitat d'aquest any. «Les places estan tancades fins a l'estiu», va dir. Els estadants són professionals de les ciències i les humanitats que treballen els seus projectes a la residència, la qual està ubicada a l'hotel Riu. La idea és reunir persones que necessitin un espai i un temps de treball productiu i que tinguin ganes de compartir el seu projecte amb altres residents.

Institut Ramon Llull

Berga va explicar que la residència Fabrer s'ha integrat a l'Institut Ramon Llull. Es tracta d'un organisme públic creat amb l'objectiu de promoure a l'exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l'àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana en d'altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l'arquitectura.

La integració ha comportat que l'actual director de la residència Faber d'Olot hagi estat nomenat director de l'Àrea de Creació de l'Institut Ramon Llull. Es tracta del segon càrrec en importància dins de l'estructura de l'Institut.

Berga va explicar que Francesc Serés continuarà com a director de la residència Faber d'Olot, però amb menys dedicació. Va explicar que la Generalitat i l'Ajuntament contractaran un suport al director a través d'un concurs. Tot i que l'Ajuntament participarà en l'elecció, el suport serà un treballador de la Generalitat.

Finalment, va explicar que hi haurà un conveni entre l'Ajuntament i l'Institut Ramon Llull per establir, entre d'altres, la selecció de les residències.