05 de gener de 2019
05.01.2019
Diari de Girona

Cronologia Els episodis meteorològics més destacats de l'any passat

05.01.2019 | 01:51
Cronologia Els episodis meteorològics més destacats de l'any passat

6 i 7 de gener
Precipitació i ventada donen
la benvinguda al nou any
A principis d'any, la comarca de l'Alt Empordà va viure ventades violentes i un tornado que va causar destrosses a Cistella, Terrades i Navata. El tornado va recórrer 19 quilòmetres amb una amplada que va arribar als 500 metres i a una velocitat màxima superior als 180 km/h, segons un informe del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest fenòmen va anar precedit de pedregades que van afectar a diferents punts de les comarques gironines.

4 i 5 d'agost
Una intensa onada de calor escalfa Girona i tot Europa
La província de Girona va viure un inici d'agost molt calorós. A l'Empordà es van registrar temperatures mínimes de rècord. El termòmetre no va baixar dels 32,1ºC a Roses per culpa d'una persistent tramuntana reescalfada, que també va afavorir que la mínima es quedés en 30,2ºC a la veïna població d'Espolla i de 30,3ºC a Portbou. L'onada de calor va deixar almenys sis morts a Catalunya.

17 d'agost
La pluja inunda els carrers i fa caure en picat les temperatures
Fortes tempestes acompanyades de ratxes de vent i, fins i tot, de calamarsa o pedra van escombrar a l'agost diversos punts de les comarques gironines i van afectar especialment poblacions com la ciutat de Girona, Fornells de la Selva, Salt o Bescanó. En aquest darrer municipi, el xàfec va descarregar amb molta força, i es van registrar un total de 88,4 litres per metre quadrat.

15 d'octubre
Arriba l'huracà «Leslie»
La província va viure un dels episodis de precipitació més abundant dels últims anys amb l'arribada de l'huracà «Leslie». La precipitació acumulada va superar els 50 litres per metre quadrat a la majoria de comarques. Van ser destacats els 207 litres per metre quadrat que van caure a Viladrau i les precipitacions en diversos observatoris del Ripollès: 163 a Ulldeter, 148 a Molló o 130 a Núria. Les pluges també van provocar problemes en la mobilitat, ja que es van haver de tallar vies i carreteres.

27 i 28 d'octubre
Una nevada primerenca permet obrir la temporada d'esquí
Feia 10 anys, des de finals d'octubre de 2008, que no nevava tant a cotes tan baixes. Aquesta nevada va permetre que l'estació de Masella estrenés temporada l'1 de novembre, la data d'obertura més primerenca de la història de l'estació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook