CCOO acusa el Departament d'Educació d'«ofegar» el creixement de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), creat ara fa 13 anys i que, segons el sindicat, continua esperant l'aprovació d'un decret que en reguli el funcionament i l'organització. Aquesta regulació estava prevista a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i, en teoria, s'hauria d'haver promogut abans del 2012.

Comissions Obreres retreu al conseller d'Educació, Josep Bargalló, que a principis del curs actual anunciés la creació del decret, però el 2018 es va tancar sense que l'administració hagi informat de cap esborrany ni proposta. Per CCOO, l'Institut Obert de Catalunya «és l'únic garant de l'oferta pública d'estudis secundaris no presencials a Catalunya». El curs 2017-2018, l'IOC va sumar 13.849 alumnes, una oferta «escassa», segons lamenta el sindicat, que perjudica especialment les persones amb menys recursos i amb formació de nivell mitjà, mentre que augmenta la segregació educativa i formativa.

En consideració del sindicat, el decret de l'IOC hauria d'incloure les competències dels seus òrgans de direcció i el règim d'autonomia de gestió de centre; un pressupost propi per oferir un servei de qualitat; i les especificifitats del treball del professorat a distància i els requisits d'accés a la feina. A més, CCOO, que va fer públiques aquetes demandes al desembre, vol que s'agiliti i s'actualitzi el pagament del professorat col·laborador.