Protecció Civil ha desactivat aquesta tarda l'alerta per fort vent (Ventcat) a l'Empordà i el Pirineu on aquesta nit i matinada han bufat ratxes inferiors a les registrades en el dia d'ahir, però que, en alguns casos, han superat els 100 km/h. És el cas de Portbou on s'ha arribat a un cop màxim de 105 km/h. El vent de component nord seguirà bufant amb força durant les hores diürnes i quan arribi la nit disminuirà la seva intensitat.

Pel que fa a les temperatures, l'arribada de la massa d'aire fred del nord d'Europa ha fet baixar el mercuri dels termòmetres que, juntament amb el vent, fa que la sensació tèrmica sigui encara més acusada. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que les temperatures segueixin a la baixa, sobretot aquesta propera nit.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat) en acabar l'episodi de forts vents, encara que s'ha mantingut en fase de prealerta perquè podran registrar-se'n encara al Pirineu Occidental fins a la primera hora de la tarda d'aquest divendres.

Ha detallat aquest dijous en un comunicat que l'episodi no ha generat incidències rellevants, i que s'ha desactivat l'alerta a partir de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

En aquest episodi de ventades, el telèfon d'emergències CAT112 ha rebut des de l'activació del Pla VENTCAT ahir a la nit fins avui a les 18 hores un total de 44 avisos. Les trucades s'han fet des del Gironès 18; Baix Empordà 7; Garrotxa 4; Osona 3; Selva 2; Ripollès 2; Vallès Occidental 2; Alt Empordà 2; Pallars Sobirà 1; i Vallès Oriental 1. Per municipis, les trucades s'han fet des de Sant Joan de Mollet 15; Olot 4; Vic 2; Sant Martí Vell 2; Ripoll 1; Palafrugell 1; Viladecans 1; Tossa de Mar 1; Vilopriu 1; i Terrassa 1.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que s'han enregistrat ratxes superiors als 100 km/h a:

Santuari de Queralt: 135,7 km/h

Boí: 120.2 km/h

Pantà de Darnius - Boadella: 108 km/h

Port del Comte: 103.7 km/h

La Tossa d'Alp: 100.1 km/h

{C}

Segueix la mala mar a l'Empordà

El temporal va deixar ahir onades de més dos metres a diversos punts del litoral gironí. Protecció Civil manté en estat de prealerta el pla per fort onatge a l'Empordà.