El govern espanyol preveu una inversió de 107,2 milions d'euros a les comarques gironines en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Aquesta xifra suposa gairebé 32 milions menys d'inversions al territori que les pressupostades en el 2018.

Les partides que es dedicaran a la Nacional II pugen als 6,1 milions. De tota manera, la majoria de projectes sobre el desdoblament de la part nord d'aquesta carretera són de 100.000 euros per redactar informes i es manté el dubte sobre el futur traçat. D'altra banda, Foment dedicarà 1,2 milions a la millora dels accessos de l'N-II entre Pontós i Garrigàs (Alt Empordà). En Cultura, es manté la partida de 120.000 euros que ja hi havia l'any passar per a la construcció del nou arxiu provincial.

Pel que fa a les partides dedicades a la Nacional II a les comarques gironines, el còmput global arriba als 6,1 milions. D'una banda, hi ha projectats 2.170.230 euros pel tram de 4,7 km de l'A-2 entre Maçanet de la Selva i Sils (Selva).

També hi ha una partida d'un milió d'euros més pel condicionament de l'A-2 entre Tordera i Maçanet de la Selva, en un tram de 8,9 km. Una mica més al nord, hi ha pressupostats 1.185.000 euros pels 3,4 km que hi ha en el tram entre Medinyà (Gironès) i Orriols (Alt Empordà).

Pel que fa a la resta de partides de l'A-2, hi ha cinc partides que no superen els 100.000 euros cada una d'elles. Es tracta de les partides per a la variant de Bàscara, la variant de Pont de Molins o els trams del nord de la carretera com ara el tram Orriols-Bàscara, Figueres-Pont de Molins i Pont de Molins-la Jonquera. La majoria d'aquestes quantitats es destinaran a la redacció de projectes i, per tant, encara no hi ha un traçat definit del desdoblament de la carretera a la comarca de l'Alt Empordà.

D'altra banda, en els comptes generals hi ha una partida més gran per a la reordenació i integració dels accessos de l'N-II entre Pontós i Garrigàs (Alt Empordà). El govern de Pedro Sánchez ha pressupostat 1.289.970 euros per a aquestes obres de cara a aquest 2019.

Aquestes inversions es complementarien a una partida de 14 milions d'euros de la Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre a les obres de millora de l'enllaç de l'A-2 a Vidreres.

120.000 euros per l'arxiu provincial

Respecte a les inversions en matèria cultural, hi ha dues partides dedicades al territori gironí. D'una banda, es mantenen els 120.000 euros per a la construcció de l'arxiu provincial de Girona.

Aquesta és la mateixa partida que ja hi havia pressupostada l'any passat. Els PGE de 2019 preveuen que de cara al 2020 hi hagi una inversió de 2,6 milions que hauria de servir per començar les obres de construcció del nou edifici. La previsió també marca que al 2021 es destinin 4,1 milions i l'any següent, 3,8 MEUR més.

D'altra banda, la Direcció General de Belles Arts també ha pressupostat 200.000 euros per a la restauració del baluard de Sant Narcís del castell de Sant Ferran de Figueres. Aquesta inversió inicial es complementaria amb 619.070 euros de cara a l'any vinent.

Pel que fa al litoral marítim, la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar ha pressupostat 700.000 euros a la demarcació de Girona. La major part de la inversió (500.000) serà per al control de la regressió de la costa al litoral gironí. També hi ha 100.000 euros per la protecció i recuperació del sistema litoral i 100.000 euros més per millorar els accessos i l'ús públic de la costa.

Inversions a l'Aeroport de Girona i al parador d'Aiguablava

Els PGE de 2019 també pressuposten una inversió de 6 milions d'euros a l'aeroport de Girona. La partida més gran és de 3.836.000 euros per a la millora del paviment de les pistes. Concretament, el govern espanyol adequarà les plataformes i els carrers de rodatge de l'aeroport.

El pressupost per al manteniment de les instal·lacions es manté en 1,4 milions però els PGE també preveuen una inversió de 44 milions entre el 2020 i el 2021 en obres de suport i manteniment de la terminal gironina. Aquestes línies de futur deixen entreveure l'aposta del govern del PSOE per convertir les instal·lacions gironines en la quarta pista de l'aeroport d'El Prat.

Per altra banda, el govern espanyol destinarà 1,7 milions a finalitzar les obres de millora del parador d'Aiguablava (Baix Empordà). Aquesta nova partida es sumarà als 5,9 milions que ja es van destinar el 2018 a reformar aquest establiment.