El Pla de l'Estany ha posat en marxa el primer Grup d'Ajuda Mútua en salut mental, una iniciativa gràcies al conveni de col·laboració entre l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques i el Consell Comarcal. Aquest nou recurs comunitari, dirigit a famílies de persones amb un trastorn mental, s'ha presentat avui al Casal Cívic de Banyoles.

El grup, que es durà a terme al Casal del Barri de Can Puig de Banyoles cada dijous d'11 a 1, vol oferir un espai d'orientació, de familiar a familiar i d'afectat a afectat, davant els problemes derivats del trastorn mental. L'objectiu és que hi comparteixin experiències, puguin fer descàrrega emocional amb persones afins que entenen què passa, donar informació efectiva i contrastada com a usuaris, i crear un ambient d'ajuda mútua i suport social.

Els grups estan dinamitzats per una persona experta en dinàmiques de grup de l'associació de familiars, que ofereix aquest servei a diferents punts de la demarcació gironina. L'associació ja disposa de dos Grups d'Ajuda Mútua a Girona, un a Blanes i un a Palafrugell. Cada grup manté una activitat setmanal i en el seu conjunt se n'han beneficiat l'any 2018 seixanta persones. La participació és de deu persones per grup.

Durant l'acte inaugural a Banyoles, a càrrec de la presidenta de l'associació, Maria Combalia, i de la regidora de Benestar Social i Educació i consellera comarcal, Esther Busquets, s'ha posat en relleu la importància del projecte per al territori. «Amb aquesta iniciativa donem resposta a necessitats detectades del col·lectiu afectat de la comarca», ha dit Busquets.

Per la seva banda, Combalia ha manifestat el benefici del nou suport per a les famílies: «Els familiars afectats hi compartim vivències, neguits i exposem una realitat pròpia i alhora comuna. Ens ajuda a tirar endavant». Tant la presidenta com la regidora han valorat l'acord signat per què significa acostar els serveis al lloc de residència de les persones que el necessiten.