La Policia Nacional ha detingut 16 persones, que ja han quedat en llibertat, entre elles els alcaldes de la CUP a Verges i Celrà, acusades de desordres públics a l'irrompre per la força a l'estació de l'AVE a Girona i tallar les vies durant més de dues hores en el primer aniversari de l'1-O.

Relacionades

Segons ha informat la Policia en un comunicat, els detinguts han quedat en llibertat després de comparèixer en comissaria assistits pels seus advocats, a l'espera que els citi el jutge.

La Policia sosté que els detinguts, entre ells els dos alcaldes de la CUP i un nebot del president de la Generalitat, Quim Torra, així com membres del col·lectiu la Forja i del SEPC, formaven part d'un grup d'unes 400 persones que el passat 1 d'octubre, en els actes per commemorar el primer aniversari de l'1-O, van accedir "per la força" a les instal·lacions d'Adif a l'estació de l'AVE de Girona i van aconseguir interrompre durant més de dues hores el servei d'alta velocitat.

Adif va denunciar que el tall de les vies havia causat un perjudici per als viatgers i alterat "greument" el trànsit ferroviari habitual.

Arran de l'ocupació de les vies, la Brigada d'Informació de la Policia Nacional a Barcelona va iniciar les primeres investigacions per identificar i, en el seu cas, detenir als màxims responsables que havien participat en el tall de les vies, en tractar-se d'una infraestructura "crítica" de l'Estat, segons la nota. Llibertat pels detinguts al matí

Els onze detinguts per la policia espanyola per desordres públics durant el primer aniversari de l'1-O han sortit en llibertat poc abans de les 15 hores. La primera persona en abandonar la comissaria de la Policia Nacional a Girona ho ha fet a quarts d'una del migdia i, poc a poc, van sortint la resta. Alguns dels arrestats són els alcaldes de Verges (Ignasi Sabater) i Celrà (Dani Cornellà).

Els primers detinguts han aclarit que l'arrest s'ha produït per l'ocupació de les vies del TAV durant el primer aniversari de l'u d'octubre, tal com havia clarificat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a mig matí.

{C}

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, ha sortit de la comissaria de Girona a les 13:00 hores entre forts aplaudiments i crits de "No esteu sols" del centenar de persones que s'havien concentrat a les portes de les dependències policials. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha quedat en llibertat sobre les dues del migdia.

Es tracta de detencions policials, ja que el jutge no ha donat l'ordre de fer-ho.

Sabater i Cornellà denuncien que els han volgut escarmentar

Els alcaldes de Verges i Celrà han sortit en llibertat a l'espera que el jutjat que instrueix el cas pel tall de les vies de l'AVE a Girona en l'aniversari de l'1-O els citi a declarar. Ignasi Sabater i Dani Cornellà (CUP) han denunciat que els agents de la policia espanyola els han detingut a primera hora del matí en el marc d'un nou operatiu que busca "escarmentar" les cares visibles de l'independentisme.

Per això, han fet una crida a no cedir a l'estratègia de la "por" i fan una crida a la "mobilització permanent" de cares al judici al procés. Sabater ha sortit en llibertat a la una de la tarda i Cornellà ho ha fet una hora després.

Onze detinguts

La Policia Nacional ha detingut aquest matí l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), i nou persones més -entre elles activistes d'un CDR- per un presumpte delicte de desordres públics. Les detencions estan relacionades amb l'ocupació de les vies del TAV a Girona durant l'aniversari de l'1-O.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutjat d'instrucció 4 de Girona té oberta una causa, sense autor conegut, per aquests fets. A més, també afegeixen que el jutge no ha ordenat cap detenció i, per tant, serien detencions policials.

{C}{C}{C}{C}{C}

L'1 d'octubre de 2018, unes 400 persones van tallar entre dos quarts de set i les nou del matí les vies del TAV a l'estació de Girona. Els Mossos d'Esquadra van bloquejar els accessos a l'estació amb la intenció d'impedir que més gent se sumés a aquella convocatòria. El tall va generar afectacions a cinc trens.

{C}{C}{C}{C}{C}

Manifestació del CDR

Els CDR han convocat una manifestació unitària a les vuit del vespre davant de la subdelegació del Govern espanyol a Girona.