Un de cada quatre professionals de l'hospital Josep Trueta de Girona fuma, segons una enquesta interna, que revela que en els darrers vuit anys, des de l'entrada en vigor la nova Llei antitabac, el nombre de fumadors de la plantilla no ha disminuït. La xifra es manté sobre el 25% de professionals i d'aquests, el 14% consumeix més de 20 cigarretes al dia.

A més, segons aquesta enquesta realitzada durant els mesos d'estiu, la meitat d'aquests professionals fuma en horari laboral i, tot i que està prohibit per llei, un 8% ho fan dins el recinte hospitalari, sobretot a l'exterior de l'edifici, que també es considera un entorn sense fum.

Des de fa quinze anys, el centre forma part de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum i ha anat impulsant accions per reduir o eliminar el tabaquisme entre els usuaris i el personal. Entre el 2004 i fins al 2010, es va aconseguir reduir la taxa de fumadors de la plantilla, que va passar del 29% al 24,5 %, un índex que s'ha mantingut fins ara.

Segons les dades de l'enquesta, entre els col·lectius sanitaris que fumen diàriament hi ha el 23% del personal d'infermeria i el 29 % del mèdic. Per sexes, consumeixen tabac de manera habitual el 34% dels homes i el 23% de les dones. Per contra, un 43% dels treballadors i el 44% de les treballadores del centre asseguren que no hanfumat mai.

Així mateix, segons el sondeig, el 65% dels fumadors que treballen a l'hospital ha intentat deixar de fumar, i el 18% està disposat a deixar l'hàbit durant els propers sis mesos.

Ajuda al tractament

A l'hospital s'hi duen a terme diverses accions per ajudar els fumadors a abandonar el tabac, i també per conscienciar els usuaris dels perjudicis que causa el tabac; unes mesures que se sumen a les que també s'ofereixen als ambulatoris per deixar de fumar.

A més, els professionals disposen d'una una consulta de deshabituació tabàquica dirigida al personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) ?tant de l'hospital com dels CAPs? en la qual també s'ofereix el finançament parcial del tractament mèdic als treballadors que decideixin deixar de fumar.

D'altra banda, a més de potenciar la senyalització de l'hospital com a entorn sense fum, des del mes d'octubre passat, i gràcies a un conveni amb el Departament de Justícia, al recinte del Trueta hi ha tres persones que realitzen treballs en benefici de la comunitat entre els quals hi ha les tasques informatives per vetllar pel compliment de la normativa de la prohibició de fumar dins el perímetre de l'edifici.

Aquests agents cívics informen les persones que fumen de la infracció que estan cometent i dels perjudicis que els provoca l'hàbit tabàquic, recorden des del centre.