18 de gener de 2019
18.01.2019
Diari de Girona

Les escoles bressol hauran d'enviar dades de les famílies a Hisenda

Els centres privats estan molestos per la feina que els suposa gestionar la nova deducció per a mares treballadores. Hauran d'introduir les dades en una aplicatiu de l'Agència Tributària

18.01.2019 | 00:51
Un nen, dibuixant en una escola bressol.

La nova deducció per a mares treballadores amb menors de 3 anys escolaritzats, que incorpora la declaració de la renda del 2018, suposarà més feina administrativa a totes les escoles bressol. Abans del 15 de febrer hauran d'introduir les dades en un aplicatiu de l'Agència Tributària perquè Hisenda pugui disposar-ne.

Les famílies no han de demanar-ho, sinó que el trasllat de la informació recau en la persona titular del negoci. Per això, des de la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya han expressat el malestar per haver d'assumir una tasca administrativa que no beneficia per res el centre. Montse Fernández, presidenta de l'entitat, ha defensat la mesura però ha recalcat que a les escoles «són mestres», i que aquests temes administratius suposen una sobrecàrrega de feina.

Fernández ha explicat que la nova deducció els ha vingut «de nou» al mes desembre, quan se'ls va trametre una carta informativa en què s'explicava que s'obriria un aplicatiu online per poder fer el tràmit. Aquest aplicatiu, ha dit Fernández, la setmana passada encara no estava disponible.

Així, les properes setmanes, les escoles hauran de buscar la informació de cada família de tot l'any passat, dos cursos, i introduir-la al model 233 de l'AEAT. Fernández ha constatat que això els suposa ordenar dades, i sobretot comprovar que s'introdueixen correctament, perquè són sensibles per a les famílies.

Per a Fernández, la deducció és una bona mesura, però no s'ha tingut en compte que l'activitat de l'escola bressol és educativa i que «són mestres».

Les escoles públiques, almenys de la ciutat de Barcelona, ho tindran una mica més fàcil. L'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) ha enviat una carta a les direccions per recalcar que per poder calcular els esborranys de les declaracions de renda que Hisenda envia als ciutadans, Hisenda ha de «creuar» les dades de la Seguretat Social amb les que es facilitaran a través dels titulars de les escoles, però en el cas de les de Barcelona el titular és l'Institut.

Dones treballadores

Les direccions només hauran d'indicar el sexe dels tutors. Aquest aspecte és imprescindible, perquè la deducció només la gaudiran les dones treballadores. En cas de famílies de dues mares, s'haurà de fer constar aquesta particularitat.

Els pares de famílies monoparentals amb guàrdia i custòdia exclusiva també la podran gaudir. L'IMEB s'encarregarà de la resta de tràmits, centralitzant les dades de les 101 escoles bressol de la ciutat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook