El president de la Generalitat, Quim Torra, es va comprometre ahir a fer retirar l'acusació de la Generalitat contra els 12 imputats de la Universitat de Girona (UdG) pels fets del 16 de desembre de 2011, quan un grup de manifestants que protestaven per les retallades van intentar impedir l'acte de celebració dels 20 anys de la UdG, que va celebrar a l'Aula Magna amb l'assistència de l'aleshores president, Artur Mas.

Després que el Diari de Girona, que ha tingut accés als escrits d'acusació, publiqués dissabte la notícia, Torra va expressar la seva intenció de retirar la Generalitat de l'acusació. Ho va fer ahir al matí a la Facultat de Lletres de la UdG, on va voler mostrar la seva «solidaritat» amb els estudiants que estan tancats a l'edifici, en l'anomenada CaputxinadaUdG, per tal d'evitar que la policia detingui una de les joves que hi ha dins.

A la mateixa Facultat de Lletres, el president de la Generalitat es va reunir amb 11 dels 16 detinguts dimecres passat per la policia. Els estudiants van preguntar a Quim Torra sobre la contradicció que suposa donar per una banda suport als detinguts d'aquest dimecres, mentre per l'altra la Generalitat demana penes superiors a 2 anys de presó per a 8 dels 12 encausats del 2011.

Torra va explicar que avui mateix estudiarà amb els Serveis Jurídics de la Generalitat la retirada d'una acusació que demana fins a 3 anys i 8 mesos de presó per a un dels imputats, i més de dos anys per a set d'ells. Les sentències superiors als 2 anys comporten l'entrada a presó.

En els propers mesos tindrà lloc previsiblement el judici per uns fets esdevinguts fa més de 7 anys, i que van acabar generant una càrrega dels Mossos d'Esquadra al claustre de la Facultat de Lletres en la qual algunes persones van resultar ferides o contusionades.

Gran polèmica

Els fets van generar en el seu moment una gran polèmica perquè els responsables de la UdG (la rectora era Anna Maria Geli) van autoritzar l'entrada de la policia al campus, un espai protegit per la «inviolabilitat». Aquesta va ser la primera vegada en la història de la Universitat de Girona que es va autoritzar l'entrada de les forces de l'ordre al recinte. La decisió va comportar peticions de dimissió contra la rectora i moltes crítiques d'estudiants i del professorat que no van acceptar que s'autoritzés una càrrega policials dins la UdG.

En el seu escrit, la Fiscalia, que també acusa els imputats, detalla que els manifestants van accedir a la Facultat de Lletres en «forçar» una porta metàl·lica que comunicava amb l'interior de l'Aula Magna, on s'estava celebrant l'acte solemne del vintè aniversari de la Universitat de Girona, amb la presència de nombroses autoritats acadèmiques i ciutadanes.