Un investigador de la Universitat de Girona (UdG) ha participat en la descoberta del funcionament de l'enzim que emmagatzema l'energia al cos humà. Javier Iglesias, investigador de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG, i científics de les universitats d'Oxford, Southampton i Barcelona han estudiat la formació del glicogen, la molècula encarregada de l'emmagatzematge d'energia en humans, animals i fongs. S'han centrat en la glicogenina, l'enzim que transforma molècules de glucosa en glicogen, i ha revelat de quina manera treballa.

L'única informació descrita per ara era que la glicogenina s'embolcallava amb molècules de glucosa, però aquesta mena de vestit impedia obtenir més dades sobre la reacció que té lloc dins seu. Ara han descobert que, tractant l'enzim amb pal·ladi, es pot observar el seu interior i veure l'efecte dels diferents vestits de molècules sobre la reacció.

Els investigadors han complementat els resultats amb un estudi de química computacional i simulacions de dinàmica molecular per obtenir imatges de la glicogenina amb l'embolcall i han constatat que el procés de creació i creixement del glicogen és molt flexible en els seus inicis i que es torna més precís quan s'avança la reacció, un funcionament «molt sorprenent», segons els responsables de l'estudi.

Els resultats s'han publicat a Nature, una de les revistes científiques més prestigioses del món. Iglesias, que és investigador Marie Curie al grup CompBioLab de la UdG, és el primer científic de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi i el cinquè de la Universitat de Girona en publicar un article en aquesta publicació.