El fred s'ha instal·lat a les comarques gironines. Una mostra d'això són els registres mínims d'ahir, que van caure en punts de l'interior amb més de 8 graus negatius i en punts del Pirineu van superar els 11 graus sota zero.

Aquesta sensació de fred, en canvi, no es va notar a l'Alt Empordà, ja que la tramuntana va fer que no es donessin valors sota zero. I és que en aquesta àrea de la província, ahir, després del temporal de diumenge, encara hi bufava el vent amb certa força. Per exemple, es van assolir ràfegues de 147 quilòmetres per hora a Portbou o de 102 quilòmetres per hora al pantà de Darnius-Boadella.

Les temperatures mínimes més destacades en zones de l'interior es van donar a la Selva, el Gironès i la Garrotxa. Destaquen els registres de Vilobí d'Onyar, amb 8,2 ºC negatius; a la Vall d'en Bas, -6,9 ºC; Girona, -6,5 ºC; Fornells de la Selva, -6,2 ºC; Cassà de la Selva, -5,5 ºC, o Olot, -5,1 ºC.

En àrees del Prepirineu i Pirineu els registres, com és normal, van ser més baixos i a la Tosa d'Alp es va arribar als -14,7 ºC; a Setcases-Ulldeter hi va haver -11,4 ºC; a Queralbs-Núria, -7,6 ºC, o a Meranges Malniu, -9,5ºC.

Sis municipis sense llum

El darrer episodi de fort vent amb ràfegues de fins a 184 quilòmetres a Portbou ha deixat sense subministrament elèctric al voltant de vint mil abonants de sis poblacions. Roses, l'Escala i Portbou van patir talls durant la jornada de diumenge i Agullana, Llançà, Maçanet de Cabrenys, Darnius i Peralada, la matinada d'ahir. Les incidències es van poder resoldre en una mitjana d'entre dues i tres hores.

L'activació del Pla Alfa per risc d'incendi forestal obliga la companyia a desplaçar-se fins el terreny per comprovar l'estat de la línia abans de fer les reconnexions als clients per tenir el més ràpid possible de nou el servei, va informar Endesa. Això, en alguns casos, va suposar més afectació de l'habitual.

De totes les incidències, només a Roses i Llançà van trobar danys a la infraestructura. Segons va informar Endesa, a Roses hi havia cables caiguts a terra que es van haver de reposar i a Llançà un pont, un element de la línia, trencat. A la resta el vent havia desconnectat la línia.

A Roses va afectar 8.700 clients pels volts d'un quart de tres de la tarda i a l'Escala, 4.900 clients poc després. A aquestes dues poblacions i a Portbou el servei va resultar afectat durant la jornada. A la resta va ser a quarts de dues de la matinada, deixant sense llum 5.900 clients però durant poc més d'una hora. Quan faltaven 20 minuts per les tres de la matinada s'havia normalitzat. En tots els casos la companyia va anar restablint progressivament i de forma ràpida el servei rebaixant el nombre d'afectats.

El vent també va causar nombrosos danys a Castelló d'Empúries amb arbres caiguts, destrosses en tanques particulars i nombrosos desperfectes a la via pública a causa del fort temporal.

Segons l'Ajuntament, el balanç és de força arbres caiguts a la via pública i també en camins rurals, afectacions i enderrocs a tanques particulars per la caiguda d'arbres, destrosses en vehicles i embarcacions. També van resultar afectats alguns rètols, paperers i contenidors desplaçats per la força del vent. D'altra banda també van estar afectats els ancoratges de l'envelat de la plaça de les Palmeres, un parell de marquesines i elements fixes de façanes que van ser retirats. No obstant això, totes els actes de la Festa de la Candelera van poder-se celebrar amb tota normalitat, únicament la marxa de Pro Gat es va suspendre i ajornar fins al 3 de març.