06 de febrer de 2019
06.02.2019
Diari de Girona

Els ports de Roses i Palamós acolliran embarcacions de rescat d'immigrants

Estan gestionats per la Generalitat, que considera que és una obligació «política i moral»

05.02.2019 | 23:53
Una imatge d'arxiu del port de Palamós.

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha anunciat que obriran els ports de Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita perquè les embarcacions de rescat d'immigrants al Mediterrani hi puguin amarrar.

«El Govern, que gestiona íntegrament aquests ports, obre les seves portes per acollir aquestes embarcacions perquè puguin fer la seva feina i salvar vides al Mediterrani», va assenyalar Bosch en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Per a Bosch, és una obligació política i moral del Govern català fer tot el possible per garantir que no mori més gent al mar «davant de la inacció dels governs i els estats europeus».

Preguntat per si havien demanat permís a Espanya abans de prendre aquesta decisió, va respondre que «la nostra feina no és demanar permís al ministre Josep Borrell per salvar vides». «Cal exigir al Govern central que faci la feina que no està fent, que compleixi les seves obligacions en relació amb el dret internacional i els principis més elementals de caràcter humanitari», va afegir.

«Ja coneixem el modus operandi del Govern espanyol», va lamentar Bosch, després de criticar que mantingui bloquejat al port de Barcelona el vaixell de l'ONG Open Arms.

Grup de treball

Segons Bosch, aquests quatre ports catalans compleixen les condicions per acollir aquestes embarcacions, i per això han creat un grup de treball liderat per la seva Conselleria -i també amb les de Sostenibilitat, Interior, Salut i Treball- per atendre la possible arribada de vaixells. A l'equip podrien sumar-s'hi també l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis.

Territori i Sostenibilitat tenen les competències sobre els ports que gestiona la Generalitat; Interior s'ocuparà de les tasques d'acolliment; Salut, de l'atenció mèdica, i Treball té les competències d'immigració, va explicar el conseller.

«Farem tot el que puguem fer», va insistir, i va desitjar que l'exemple del Govern català el secundin els altres estats europeus perquè els vaixells immobilitzats, com l'Open Arms a Barcelona, puguin seguir operant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook