08 de febrer de 2019
08.02.2019
Diari de Girona

Mínim històric d'aigua del Ter derivada cap a Barcelona

Durant el 2018 es van aportar 135,2 hm3/any · L'ACA ho justifica a un major aprofitament del Llobregat i gràcies a la pluja i dessalinitzadores

08.02.2019 | 11:26
El riu Ter al seu pas per Girona

L'aigua del Ter derivada cap a Barcelona ha assolit el seu mínim històric durant el 2018.

Durant el 2018 es van aportar 135,2 hm3 que es van transvasar fins a la potabilitzadora del Ter (Cardedeu). Una xifra, que tal com assegura l'Agència de l'Aigua, està molt allunyada dels 213 hm3 de 2005 i dels 203 de l'any 2007.


L'ACA justifica haver aconseguit el descens a un major aprofitament del Llobregat i gràcies a la dessalinitzadores.

Aquest és el  volum derivat cap l'àrea de Barcelona durant el període comprès entre 2003 i 2018.


Més intensificació del riu Llobregat

Aquesta reducció, que va totalment alineada amb els compromisos subscrits en la Taula del Ter, ha estat possible gràcies a un major aprofitament dels recursos de la conca del Llobregat en un any pluviomètricament favorable, especialment a les capçaleres del riu.

Així, en aplicació dels acords de la nova combinació en l'ús de les diferents fonts d'abastament disponibles, el desequilibri entre els volums embassats al Llobregat i al Ter van portar durant la primera meitat de 2018 a l'intensificació dels cabals captats del Llobregat. Igualment, l'entrada en prealerta durant el primer trimestre de l'any va portar a l'intensificació de la producció d'aigua dessalinitzada, disminuint així la portada d'aigua provinent del Ter.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha estat treballant en l'assoliment de diversos compromisos acordats mitjançant la Taula del Ter per mantenir els cabals acordats en situació tant de normalitat hidrològica com de prealerta de sequera.

Entre les mesures més destacades, s'han implantat unes noves directius d'explotació de les diverses fonts d'aigua en l'ambit del sistema Ter Llobregat (la nova combinació en l'ús de les diferents fonts d'abastament disponibles, comentada anteriorment), s'ha dut a terme un primer avantprojecte per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, s'ha finalitzat la redacció de l'avantprojecte per rehabilitar la potabilitzadora del Ter, s'ha conclòs l'estudi per ampliar la potabilitzadora d'Abrera i a la potabilitzadora de Sant Joan Despí s'estan duent a terme les obres de separació de les dues línies de tractament.

En les darreres setmanes també s'ha signat un acord entre l'ACA i la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter per a millorar la gestió i l'estat de l'aqüífer del Baix Ter.

 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit