Les comarques de Girona tindran un sol dels 25 instituts escola que el Departament d'Educació ha anunciat per al curs vinent. El centre es posarà en marxa a Castelló d'Empúries, amb el nom d'Empuriabrava, i no s'afegirà a l'oferta del municipi, sinó que serà el resultat de fusionar-ne dos que ja existeixen.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha anunciat aquest matí a Barcelona que el curs 2019-2020 es desplegaran aquests instituts escola, que ha descrit com «un model de lluita contra la segregació i de resposta a les necessitats d'escolarització, i que allà on es pot aplicar, per voluntat de la comunitat educativa s'ha demostrat un model d'èxit». El llistat no contempla el centre d'educació especial Ventijol, on divendres Bargalló va manifestar que el seu Departament estudiarà la proposta perquè sigui un institut escola.

Mig centenar d'instituts escola a Catalunya

La majoria d'aquests centres educatius són l'ampliació d'escoles per a la implantació de la secundària i en tres casos, com el d'Empuriabrava, per fusió d'equipaments ja existents (a Sant Quintí de Mediona i a Cornudella, pel que fa a fora de Girona). Educació ha remarcat que en cap cas són centres de nova creació i que, amb la suma dels 28 actuals i dels 25 més que es desplegaran, a partir del setembre n'hi haurà 53. La Conselleria també ha apuntat que la planificació s'ha fet a proposta dels serveis territorials i amb una planificació conjunta dels municipis i la comunitat educativa dels centres. Prèviament a l'aprovació, ha afegit, s'ha tingut en compte la viabilitat tant des del punt de vista de previsió de les necessitats d'escolarització com dels espais i equipaments necessaris.

A banda de Castelló d'Empúries, la resta d'instituts escola es trobaran a El Prat, Badalona (3), l'Hospitalet de Llobregat, Sant Quintí de Mediona, Santa Coloma de Gramanet, Avinyó, Pont de Vilomara, Barcelona, Lleida, Santa Susanna, Cabrera de Mar, Sant Celoni, el Vendrell, Cornudella de Montsant, Amposta, Ripollet (2), Montsant, Barberà del Vallès, Terrassa, Rubí i Castellar del Vallès.

El model d'institut escola implica que un sol centre pugui oferir diferents nivells educatius de tota l'etapa d'escolarització obligatòria. Segons el Departament d'Educació, així es facilita la integració i un sol projecte pedagògic que doni continuïtat en el pas de primària a secundària. Josep Bargalló ha afirmat que el model «compacta l'oferta de 3 a 16 anys en un únic centre i això permet un projecte educatiu comú, que diferenciï clarament la primària de la secundària però que asseguri la continuïtat del projecte pedagògic del centre».